Foreign Policy: Трябва да се подготвим за разпада на Русия, жестоката битка за власт след Путин ще разруши РФ

Политологът Александър Мотил отбелязва, че след загубата на властта от Путин ще започне ожесточена борба между крайнодесни националисти за контрол над Русия

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Yandex
След падането на руския диктатор Владимир Путин в страната-агресор Русия ще започне ожесточена борба за власт между крайнодесни националисти. По време на тази борба Руската федерация ще загуби остатъците от своя военен потенциал и може да се разпадне. Това мнение изрази в статия за Foreign Policy Александър Мотил, професор по политически науки в университета Рътгерс в Ню Йорк.
 
Той отбелязва, че вероятността от разпадането на Руската федерация се приближава всеки ден. Това е повлияно от комбинацията от неуспешната война срещу Украйна и крехката и напрегната вътрешна ситуация в Русия.
 
Мотил отбелязва, че след загубата на властта от Путин ще започне ожесточена борба между крайнодесни националисти за контрол над Русия. Те ще искат да запазят авторитарната система и да съживят полудемократичното движение, за да сложат край на войната и да реформират Руската федерация. Поради такава борба страната-агресор ще загуби остатъците от своя военен потенциал. В такава ситуация Русия може да бъде изправена пред разпад.
 
"Като се има предвид огромното пространство на Русия, дългата история на проблемни региони и множество неруски етнически групи, които са резултат от вековете имперски завоевания, единственият сценарий, който заслужава специално внимание, е разпадането на централния контрол и дезинтеграцията", коментира Мотил.
 
Кой е Александър Мотил?
Александър Джон Мотил (роден на 21 октомври 1953 г. в Ню Йорк) е американски историк, политолог, поет, писател, преводач и художник. Живее в Ню Йорк. Той е професор по политически науки в университета Рутгерс в Нюарк, Ню Джърси и специалист по Украйна, Русия и Съветския съюз.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени