Германия изгони руски шпионин, добивал информация за ракетата "Ариана"

Руският дипломат е засечен да поддържа контакт с Н. Илнур - научен сътрудник в Мюнхенския университет

Посолство на Руската федерация в Германия
Посолство на Руската федерация в Германия Източник: Shutterstock

Сътрудник на руското консулство в Мюнхен е обявен за "персона  нон грата". Според източници от германското контраразузнаване, този човек, който е бил акридитиран като дипломат, е бил главен сътрудник в баварския град на Службата за външно разузнаване на Русия,  съобщава  Шпигел. 

 

Според прокуратурата на Германия и на следствието, руският дипломат е засечен да поддържа контакт с Илнур Н. - научен сътрудник в една от научно-техническите катедри на баварски университет, задържан за шипонаж през юни 2021 г. 

 

Той е предавал на СВР на Руската федерация информация, вкл. за технологията и за различните стадии на разработка на европейската ракета "Ариана". Следователите смятат, че той е установил контакт с руското разузнаване около септември 2019 г. 

Илнур Нагаев
Илнур Нагаев Източник: Universität Augsburg

Вероятно става дума за Илнур Нагаев, тъй като неговото име вече е изтрито от сайта на университета в Аугсбург, където доскоро е присъствал като докторант и може да бъде открито само чрез кеша на Web archive. На страницата на Нагаев в LinkedIn е написано, че той е завършил магистратура в университета в Аугсбург.

 

На страницата на Илнур Нагаев в LinkedIN присъства информация, че е докторант на университета в Аугсбург
На страницата на Илнур Нагаев в LinkedIN присъства информация, че е докторант на университета в Аугсбург Източник: LinkedIN

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени