Индианци палят католически църкви в Канада

По-рано в Канада бяха открити стотици немаркирани гробове на деца от коренното население край бивши католически училища, в които те са обучавани

Пожарът в една от църквите
Пожарът в една от църквите Източник: РИА Новости

Две католически черкви изгоряха в канадската провинция Британска Колумбия, съобщава телевизия CBC. Дървените сгради са изгорели до основи.

 

Пожарите в "Света Ан" и "Чопака" започнаха в рамките на час един от друг в Британска Колумбия. Полицаите обявиха, че и двете сгради са напълно унищожени и че третират пожарите като "подозрителни", съобщава Би Би Си. 

 

Това не е първият такъв случай. Миналия понеделник други две католически църкви в провинцията бяха унищожени при пожари, докато Канада отбелязваше Националния ден на коренното население. 

 

"Разследванията на предишните пожари и тези два нови продължават без арести или обвинения", поясниха от полицията днес. По-рано в Канада бяха открити стотици немаркирани гробове край бивши католически училища, в които са били обучавани основно деца от коренното население.

 

Образователните институции, управлявани от Римокатолическата църква и финансирани от държавата, са работели през XIX и XX век.

Още от "Светът"

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени