Испания изпраща на Украйна ракети за ПВО, бронирани машини и боеприпаси

Украинският народ и правителство се превърнаха в символ на съпротива и достойнство, написа в Туитър испанският външен министър

Испански военни
Испански военни Източник: Twitter

Испания ще изпрати още военна помощ на Украйна, за да подкрепи борбата ѝ срещу руските сили, съобщи анадолската агенция. В изявление на Министерството на отбраната се казва, че новият пакет помощ ще включва ракети за противовъздушна отбрана, бронирани машини, боеприпаси, военни съветници, гориво и зимни дрехи, предава БГНЕС.

 

Испания досега е изпълнявала ангажиментите си към законното право на украинския народ на отбрана, се казва още в него. Високопоставените лица в Мадрид потвърдиха ангажимента си към борбата на Киев, докато Украйна отбелязваше своя Ден на независимостта и шестте месеца от войната с Русия, започнала през февруари.

 

"Днес Украйна е сърцето на Европа", написа в Туитър испанският министър-председател Педро Санчес. "Свободата и демокрацията винаги ще побеждават над принудата и насилието. Днес, както и преди шест месеца, Испания подкрепя и винаги ще подкрепя украинския народ в борбата му за защита на свободното и мирно бъдеще".

 

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес определи военната кампания на Русия като "несправедливо и неоправдано нахлуване". "Украинският народ и правителство се превърнаха в символ на съпротива и достойнство. Испания ще продължи да ги подкрепя в защитата на техния суверенитет, свобода и мир", написа той в Туитър.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени