Испанският премиер Педро Санчес ще предложи на кабинета помилване на излежаващите присъди каталунски сепаратисти

Според социологически проучвания около 60 процента от испанците са против освобождаването на деветимата политици и активист

Педро Санчес
Педро Санчес Източник: Twitter

Испанският премиер Педро Санчес обяви днес в Барселона, че правителството ще одобри тази седмица помилване на деветимата каталунски сепаратисти, излежаващи присъди, предадоха световните агенции.

Санчес ще предложи утре на кабинета в Мадрид да помилва каталунските политици, осъдени за ролята им в организирането на незаконния референдум за независимост на региона през 2017 г. Чрез помилването Санчес цели да намали напрежението в североизточния испански регион и да даде тласък на преговорите между централното правителство и каталунските власти.

 

"Конфронтацията не решава никой проблем. За да бъде постигнато споразумение, някой трябва да направи първата стъпка. Испанското правителство ще направи сега тази първа стъпка", изтъкна Педро Санчес в реч в емблематичната сграда на барселонската опера по време на събитие, в което взеха участие около 300 представители на каталунското гражданско общество. На събитието не присъства нито един виден представител на движението за независимост на Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес.

 

"С това действие ние по същество ще освободим деветима души от затвора, но от символична гледна точка милиони хора ще бъдат спечелени за каузата на съвместното съществуване. Единението е проект за бъдещето на цяла Испания. Ще го направим в името на разбирателството", каза Санчес. Речта на испанския премиер бе прекъсната от виковете на каталунски активист, който развяваше сепаратисткото знаме на Каталуния и който отправи призиви за пълна амнистия на сепаратистите.

 

Макар правителството да планира да помилва сепаратистите, помилването е просто начин за неприлагане на наказанието на хора, които вече са осъдени, докато амнистията е признание от страната на държавата, че престъпление не е било извършено, отбелязва Асошиейтед прес. 

 

Най-известният от сепаратистите, които ще бъдат помилвани, е 52-годишният Ориол Жункерас, който беше заместник-регионален премиер на Каталуния по време на произвеждането на неразрешения от испанското правителство референдум за независимост през 2017 г. Други важни имена сред вкараните в затвора сепаратисти са Раул Ромева, бивш ръководител на каталунската дипломация, Жорди Турул, бивш говорител на регионалното правителство на Каталуния, и Карме Форкадел, председателка на каталунския парламент по време на събитията от 2017 г. Жункерас бе осъден на 13 години затвор, Ромева и Турул - на по 12 години затвор, а Форкадел, която е на 66 и е най-възрастната от вкараните в затвора сепаратисти, - на 11 години и шест месеца.

 

Според социологически проучвания около 60 процента от испанците са против освобождаването на деветимата политици и активисти, които бяха вкарани в затвора през 2019 г. заради ролята си в белязаните от хаос и насилие събития, които провокираха най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия. Испански опозиционни партии разкритикуваха намерението на правителството да помилва осъдените каталунски политици. 

"Правителството не само не успя да реши съществуващите проблеми, но и създаде нови", заяви лидерът на Народната партия Пабло Касадо. "Решението "демонстрира слабостта на Педро Санчес", заяви Инес Аримадас, лидерката на центристката партия "Сиудаданос".

Още от "Светът"

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, каза главнокомандващият украинската армия

Евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия

Прочетете повече прочетете повече

Украйна има нужда от помощ също като Израел, каза Зеленски, осъждайки иранското нападение с дронове и ракети

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси

Прочетете повече прочетете повече

Конгресмен републиканец очаква одобрение на помощта за Украйна тази седмица

На свой ред председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че тази седмица конгресмените ще се опитат да приемат законопроект с допълнителна помощ за Израел

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени