Испанският премиер уволни 7 министри, за да насърчи икономическото възстановяване

Промените не засягат нито един от петимата министри на "Подемос"

Педро Санчес
Педро Санчес Източник: Bloomberg

Испанският министър-председател Педро Санчес смени седем министри, с цел да насърчи икономическото възстановяване след пандемията. Сред новите назначения преобладават жените. Сменени са първият вицепремиер Кармен Калво, като на негово място е назначена Надя Калвиньо.

 

Сменени са и министърът на благоустройството, на външните работи, на образованието, на правосъдието, на културата и спорта и на науката, уточняват от Франс прес. Промените не засягат нито един от петимата министри на "Подемос", като освен това и десетима от министрите от Социалистическата партия остават. Испански политически анализатори твърдят, че целта на смените е кабинетът да укрепи властта си и да изкара до края на мандата си.

 

Недоволство срещу Санчес има и то се засили, след като той помилва деветима от каталунските сепаратисти, участвали в незаконния референдум през 2017 година за независимостта на Каталуния. Реагирайки на смените, от Народната партия обявиха, че проблеми не могат да се решават чрез механична смяна на министри и че Педро Санчес тряба да си подаде оставката и да се насрочат нови избори.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени