Италия е изцяло на ваша страна, каза италианският президент на Зеленски

Пътуването в Италия е "важно посещение за подхода към победата на Украйна", каза Зеленски

Серджо Матарела и Володимир Зеленски
Серджо Матарела и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Италия напълно подкрепя Украйна в съпротивата ѝ срещу руската инвазия, каза днес италианският президент Серджо Матарела при посрещането на украинския президент Володимир Зеленски на посещението му в Рим, цитиран от Ройтерс.

 

За нас е чест да сте тук в Рим, каза Матарела на Зеленски в записи, излъчени по италианска телевизия.

"Поисках да се срещнем отново след разговора ни преди години, въпреки че сега е при различни обстоятелства, ние сме изцяло на ваша страна", заяви Матарела.

 

Пътуването в Италия е "важно посещение за подхода към победата на Украйна", каза Зеленски. Матарела е изявен помощник на Украйна, а лидерът Зеленски се очаква да призове за допълнителна помощ от Запада. Срещата му с папата се очаква да се състредоточи върху изгледите за мир.

 

Зеленски пристигна в Рим по-рано тази сутрин с италиански правителствен самолет, който тръгна от полския град Жешов близо до украинската граница. На летището в Рим той бе посрещнат от италианския външен министър Антонио Таяни, преди да се отправи към италианската столица с дълъг конвой превозни средства. 

 

Украинският посланик в Италия Ярослав Мелник и италианският посланик в Украйна Пиер Франческо Зазо също са били на летището при пристигането на Зеленски, предаде АНСА. Зеленски е придружаван по време на посещението си и от ръководителя на украинската президентска канцелария Андрей Ермак.

 

Вечерта украинският президент ще бъде гост на известното телевизионно предаване "Порта а Порта", съобщи телевизия РАИ. От седмици се спекулира, че Зеленски може да пътува и до Германия през уикенда, въпреки че това все още е неясно. Зеленски и украинският народ трябва утре да получат престижната награда "Карл Велики" в западния германски град Аахен.

 

Преди пристигането на Зеленски в Рим бяха взети извънредни мерки за сигурност. Около 1500 полицаи и служители по сигурността днес бяха разположени, за да осигурят безпроблемното протичане на държавното посещение. 

 

На летищата, гарите и в метрото бяха въведени специални проверки на сигурността. Над града беше обявена зона, забранена за полети, включително за безпилотни самолети, а навсякъде, където се очаква Зеленски да бъде, има разположени снайперисти.

 

Украинците, живеещи в Италия, се събраха на известния площад "Барберини" в центъра на Рим в очакване на пристигането на Зеленски. Въпреки дъжда те изпяха заедно украинския национален химн. 

 

"Искаме да кажем на президента, че сме с него", заяви по италианската телевизия ръководителят на Християнската асоциация на украинците в Италия Олес Хородецки. Те са уверени, че "Украйна ще прогони нашествениците и ще донесе мир".

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени