Израел доказа с видео и с аудиозапис на разговор между терористи, че "Ислямски джихад" е поразил болницата в Газа (ВИДЕО)

Преди час IDF публикува кадрите

ЦАХАЛ доказа, че ударът по болницата в Газа е от Ислямски джихад
ЦАХАЛ доказа, че ударът по болницата в Газа е от Ислямски джихад Източник: Скрийншот видео кадър

Израелските сили за отбрана (IDF) публикуваха кадри, които показват, че ракетата, поразила болницата в Газа снощи и убила стотици хора, е изстреляна от самата Ивица Газа, а не от територията на Израел.

 

Преди час IDF публикува кадрите и поясни:

"Неуспешен ракетен изстрел от терористичната организация "Ислямски джихад" поразява болницата "Ал Ахли" в град Газа.

 

 

Видеото показва кадри от сградата и паркинга на болницата преди и след нападението. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че липсват характерните кратери, които се образуват при въздушни удари. Израел обвини за нападението палестинската групировка "Ислямски джихад"

 

След публикуването на горните кадри адмирал Даниел Хагари, говорител на IDF, публикува и аудиозаписа между терористи на "Хамас" и "Ислямски джихад". Двамата говорят за погрешно изстреляната ракета, причинила смъртта на 500 цивилни. Записа (със субтитри на английски език) може да чуете на този линк.

 

На 17 октомври в 18:59 ч системите за сигурност регистрират залп от ракети, изстреляни от "Ислямски джихад" от Ивицата Газа към територията на Израел. Част от тези ракети падат на територията на Ивицата Газа, като поразяват болницата "Ал Али", убивайки 500 цивилни.

 

На територията на палестинския анклав Ивицата Газа израелски части няма. Сухопътната операция, планирана от IDF, бе отлагана неколкократно, с дни, за да се даде възможност на цивилните да се евакуират от северните райони на анклава на юг от Вади Газа.

 

Анклавът се управлява от международно признатата за терористична организация "Хамас". "Хамас" прави всичко възможно, за да препятства напускането на хората, включително поставяйки физически препятствия и залагайки бомби по единствения път, който води от севера към юга. Облъчва ги и с послания, че трябва да умрат като мъченици.

 

Самите терористи се крият в тунели. Цивилните хора там бедстват без вода, без електричество. Граничният пункт между Ивицата Газа и Египет все още е затворен.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени