Израел ликвидира командира на ракетната програма на терористичната групировка "Ислямски джихад"

Снощи говорителят на Израелските отбранителни сили съобщи, че изстреляните от палестинския анклав към Израел ракети са приблизително 469

Ръководителят на ракетната програма на "Ислямски джихад"
Ръководителят на ракетната програма на "Ислямски джихад" Източник: Twitter

 Израелските отбранителни сили обявиха, че са ликвидирали командира на ракетната програма на "Ислямски джихад" Али Хасан Гаали. Той е бил убит, докато се е криел в апартамент в Хан Юнис - вторият по големина град в Ивицата Газа, съобщиха от ЦАХАЛ преди няколко часа в Twitter.

 

Военните твърдят, че този командир е играл важна роля в извършването на ракетни нападения срещу Израел по време на предишни и на настоящата операция "Щит и стрела".

 

Снощи говорителят на Израелските отбранителни сили съобщи, че изстреляните от палестинския анклав към Израел ракети са приблизително 469, 333 от които са успели да преминат на израелска територия. 107 са били неуспешни, а 153 - прихванати. ЦАХАЛ са атакували 133 цели в Ивицата Газа.

 

Напрежението между Израел и палестинската фракция на "Ислямски джихад" ескалира вчера, след като в началото на май палестински лидер в ИД умря в израелски затвор след 86-дневна гладна стачка.

 

След като израелски въздушни удари по военни бази в Ивицата Газа убиха наред с трима командири на ИД 10 жени и деца и това предизвика критики, включително от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, днес ЦАХАЛ публикува видео, което показва как техен пилот отказва да порази терорист от ИД, защото вижда, че близо до него има деца.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени