Израелските сили обявиха, че са убили главния производител на оръжия на "Хамас"

Израел започна да бомбардира ивицата Газа след 7 октомври, когато ислямистите от "Хамас" извършиха нападение срещу израелски градове и кибуци и убиха 1400 души

Израелски удар в Газа
Израелски удар в Газа Източник: EPA

Израелските сили обявиха, че при израелски въздушни удари в ивицата Газа е убит главният производител на оръжия на палестинското ислямистко движение "Хамас", предадоха световните агенции. Няколко бойци на "Хамас" също са били ликвидирани при ударите.

 

При два отделни удара са убити Махсен Абу Зина, главният създател на оръжия за "Хамас", както и бойци, участващи в бойни действия срещу израелските сили.

 

Израел започна да бомбардира ивицата Газа след 7 октомври, когато ислямистите от "Хамас" извършиха нападение срещу израелски градове и кибуци и убиха 1400 души. Те също така взеха и 240 души за заложници.

 

Израелските сили навлязоха в ивицата Газа и обкръжиха град Газа. Израел наложи и пълна обсада на палестинската територия. Сега израелските сили са фокусирани върху унищожаването на мрежата от тунели на "Хамас" в Газа.

 

При израелски въздушни удари в Газа са загинали над 10 000, съобщиха властите на анклава. От тях около 40 процента са деца. Израел пък каза, че 32 израелски военни са били убити в сраженията.

 

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че Израел има една цел и това са терористите на "Хамас" в Газа, тяхната инфраструктура, техните командири, бункери и комуникационни центрове.

 

Говорителят на израелските сили Даниел Хагари каза, че военни инженери използват взривни устройства, за да унищожат мрежата от тунели, изградени от "Хамас", които се простират на стотици километри под ивицата Газа.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени