Макрон: Идвам в Украйна през февруари с далекобойни ракети SCALP и САУ Caeser

Той добави, че на Путин не трябва да се позволява да спечели

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: EPA

Франция се готви да прехвърли около 40 ракети SCALP с голям обсег, няколкостотин бомби, както и самоходни артилерийски части Caeser (SPG) към въоръжените сили на Украйна, заяви президентът Еманюел Макрон, цитиран от AFP.

 

Ракета SCALP
Ракета SCALP Източник: Armyinform

Също така, според него, Париж работи с Киев по двустранно споразумение за гаранции за сигурност, което може да бъде подписано след няколко седмици. "Ще отида в Украйна през февруари. Ще обявя финализирането на тези текстове и ще започнат доставките",  каза  френският президент.

 

"Не можем да позволим на Русия да спечели", каза той. Както отбелязва Le Monde, изявлението на Макрон има за цел да покаже, че Франция не изостава по отношение на военната подкрепа за Украйна. Ден преди това няколко дипломати в Брюксел заявиха пред "Файненшъл таймс", че Европейската служба за външна дейност (дипломатическото крило на ЕС) е започнала одит, предназначен да установи колко оръжия са обещали страните от съюза и в крайна сметка са предали на Киев.

 

Френски САУ Caeser(тежки гаубици)
Френски САУ Caeser(тежки гаубици) Източник: Armedconflict

Службата планира да представи резултатите от анализа на лидерите на страните от ЕС на срещата на върха на 1 февруари. На това събитие отново ще бъде обсъден и въпросът за отпускането на 50 милиарда евро финансова помощ за Украйна до 2027 година.

 

Проверката на обема на военната помощ за Киев започна, след като германският канцлер Олаф Шолц призова европейските страни да увеличат доставките на фона на намаляването на американската помощ. Самият Берлин ще удвои помощта през 2024 г. и ще отпусне 7 милиарда евро за закупуване на оръжие за Украйна.

 

Великобритания от своя страна обеща 2,5 милиарда паунда ($3,2 милиарда) през 2024-2025 г. за военна помощ за Украйна. Лондон и Киев също подписаха споразумение за гаранции за сигурност, което ще бъде валидно за десет години. Споразумението предвижда финансови и хуманитарни задължения, защита на критичната инфраструктура, киберсигурност и борба с пропагандата и организираната престъпност.

 

Досега Франция изоставаше значително по отношение на военната помощ за Украйна. Например, от началото на пълномащабната руска инвазия Германия е доставила на Киев оръжия на стойност 17,1 милиарда евро, Великобритания за 6,6 милиарда евро, Италия за 0,69 милиарда евро и Франция само за 0,54 милиарда евро.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени