Макрон обяви коалиция за предоставяне на Украйна на ракети с голям обсег

Все още не се съобщава кои държави ще бъдат част от тази коалиция

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: EPA

Френският президент Еманюел Макрон обяви създаването на "коалиция", която да предостави на Украйна "ракети и бомби със среден и голям обсег".

 

Според френския президент е решено да се "създаде коалиция за дълбоки удари и следователно ракети и бомби със среден и голям обсег", пише Le Monde.

 

Макрон призова европейските страни да "произвеждат повече" боеприпаси за Украйна. "През следващите десет дни ще положим всички тези усилия. Били сме в контакт с много европейски и неевропейски страни, които имат боеприпаси", каза той.

 

Той обясни, че в много краткосрочен план Европа ще може да предостави на Украйна само боеприпасите, които има в складовете си. "Ясно е, че нямаме обещаният милион снаряди", призна той.

 

"Днес ще бъдат обсъдени предложените от нас инициативи, а след 10 дни ще получите ясен отговор със сериозен дневен ред", добави френският президент и добави, че не всички подробности за тази инициатива могат да бъдат оповестени публично.


"Ние сме убедени, че поражението на Русия е абсолютно необходимо за сигурността и стабилността в Европа", каза той. Русия, каза той, проявява "по-агресивно отношение не само в Украйна, но и като цяло", заяви той, цитиран от АФП.

 

Въпреки че няма консенсус относно изпращането на западни сухопътни войски в Украйна, "нищо не трябва да се изключва. Ние ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война", каза той.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени