Макрон обяви коалиция за предоставяне на Украйна на ракети с голям обсег

Все още не се съобщава кои държави ще бъдат част от тази коалиция

Еманюел Макрон
Еманюел Макрон Източник: EPA

Френският президент Еманюел Макрон обяви създаването на "коалиция", която да предостави на Украйна "ракети и бомби със среден и голям обсег".

 

Според френския президент е решено да се "създаде коалиция за дълбоки удари и следователно ракети и бомби със среден и голям обсег", пише Le Monde.

 

Макрон призова европейските страни да "произвеждат повече" боеприпаси за Украйна. "През следващите десет дни ще положим всички тези усилия. Били сме в контакт с много европейски и неевропейски страни, които имат боеприпаси", каза той.

 

Той обясни, че в много краткосрочен план Европа ще може да предостави на Украйна само боеприпасите, които има в складовете си. "Ясно е, че нямаме обещаният милион снаряди", призна той.

 

"Днес ще бъдат обсъдени предложените от нас инициативи, а след 10 дни ще получите ясен отговор със сериозен дневен ред", добави френският президент и добави, че не всички подробности за тази инициатива могат да бъдат оповестени публично.


"Ние сме убедени, че поражението на Русия е абсолютно необходимо за сигурността и стабилността в Европа", каза той. Русия, каза той, проявява "по-агресивно отношение не само в Украйна, но и като цяло", заяви той, цитиран от АФП.

 

Въпреки че няма консенсус относно изпращането на западни сухопътни войски в Украйна, "нищо не трябва да се изключва. Ние ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война", каза той.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени