Мобилен "военкомат" ще бъде открит на границата между Русия и Грузия

Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) съобщи вчера, че 261 000 мъже са напуснали Русия след обявяването на "частична" мобилизация. Вероятно е да са много повече

Руско-Грузинската граница
Руско-Грузинската граница Източник: TRT

На границата между Русия и Грузия ще бъде открит мобилен "военкомат" (офис за регистрация и записване на военнослужещи). Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Северна Осетия (част от Руската федерация по същия сценарий, разигран после в Крим, а сега в Украйна) в официалния си телеграм канал.

 

От агенцията съобщиха също, че потокът от автомобили на граничния пункт Горни Ларс сериозно се е увеличил. За това е взето решение да се разреши преминаването на пешеходци през граничния пункт Верхни Ларс с Грузия. Вчера на пункта се появи и бронирана машина с военни "за всеки случай" изпратена от ФСБ.

 

Притокът на превозни средства към Грузия "сериозно се увеличава". "Въпреки предприетите мерки, които включват увеличаване на денонощните звена на Пътна полиция и Полицейски патрул, ситуацията остава изключително напрегната, което налага допълнителни мерки за организиране на безопасността на гражданите", се казва в съобщение на Министерството на вътрешните работи.

 

"Частична" мобилизация беше обявена в Русия от 21 септември с указ на Владимир Путин. На следващия ден на руско-грузинската граница се образува дълга опашка от автомобили, хора с велосипеди или електрически тротинетки, заради забраната за преминаване без превозно средство. Във видео публикувано в пропаганден проруски телеграм канал се вижда, че новината за разрешаването на пешеходно преминаване води до образуване на нова опашка - с пешеходци, а според автора му, колите се движат със скорост 1 метър на час.

 

Таксата за преминаване на границата от пешеходци е 50 000 рубли. Местните осетинци също "правят пари" от ситуацията. Освен, че взимат пари за превоз на изоставени от бързане коли на пътя, има такива, които рекетират. 

 

Федералната служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) съобщи вчера, че 261 000 мъже са напуснали Русия след обявяването на "частична" мобилизация. Вероятно цифрата е значително по-голяма. На някои граждани, които попадат под критериите за "частична" мобилизация и се опитват да напуснат Русия, са започнали да издават уведомления на границите, според които им е забранено да напускат въз основа на решение на военния комисариат. Вече са регистрирани поне пет подобни случая.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени