НАТО заплашено от срив при война с Русия - установен е недостиг на стотици хиляди войници в евентуален конфликт с Москва

"На хартия" европейските съюзници от НАТО имат общо 1,9 милиона войници, но на практика ще бъде трудно да привлекат повече от 300 хиляди за участие в потенциален военен конфликт с Русия

НАТО Русия-САЩ
НАТО Русия-САЩ Източник: Колаж Facebook

Европейските членове на НАТО изпитват недостиг на военен персонал и няма да могат да изпратят достатъчно войници на фронта в случай на война с Русия, коментират военни анализатори пред Financial Times.

 

"На хартия" европейските съюзници от НАТО имат общо 1,9 милиона войници - напълно достатъчно, за да се противопоставят на Русия. На практика обаче за страните от Североатлантическия алианс ще бъде трудно да привлекат повече от 300 хиляди за участие в потенциален военен конфликт, като дори призоваването на такъв брой хора ще отнеме месеци, отбелязват експерти в разговор с изданието.

 

Проблемът е особено остър в Германия, Великобритания, Франция и Италия. Например, германската армия, която наброява 181 000 войници, има липса на 20 000 души, във Великобритания през последните десет години армията е намаляла с 19%, до 138 000 души, във Франция броят на войските за същия период е спаднал с 8%, до 204 000, а в Италия - с 40 000, до 160 000 души.

 

Бившият помощник генерален секретар на НАТО и експерт в Европейския съвет за външна политика Камил Гранд отбеляза, че броят на военните контингенти в Европа намалява година след година.

 

"Отбранителното планиране на НАТО в Европа от много години е следното: готови ли сте да предоставите 300 бойци от специалните части за Афганистан?", казва Гранд. Тя подчерта, че европейските страни трябва да се съсредоточат върху попълването на редиците на армиите си, тъй като подкрепата на САЩ по този въпрос не е гарантирана.

 

"Ако възникне кризисна ситуация, трябва да можем да убедим руската страна, че не само полската армия стои на пътя им, но и че "кавалерията" приближава и това е сигурно", афористично обясни Гранд.

 

В момента европейските страни са се съсредоточили върху увеличаването на военните бюджети, но малцина са си поставили за цел да увеличат персонала в армиите си, казва Бен Бари, бивш военен офицер и старши сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания (IISS).

 

Според него армиите вече са "достигнали критична маса", нивото на "порочен кръг", когато поради липса на хора общото качество на работа намалява и в резултат на това сегашните военни са разочаровани и също напускат.

 

По-рано ръководителят на военния комитет на НАТО Роб Бауер призова страните членки на алианса да се подготвят за пълномащабна война с Русия, която може да започне през следващите 20 години. Според него в случай на военни действия ще е необходимо мобилизиране на голям брой граждани. За да направят това, каза Бауер, правителствата трябва да въведат системи за управление на процеса и хората трябва да разберат, че "те имат роля, която трябва да играят".

 

Наскоро страните от НАТО проведоха най-голямото учение след Студената война, Steadfast Defender ("Непоколебим защитник") с участието на 90 хиляди войници, които бяха насочени към отблъскване на предполагаема руска атака срещу една от страните-членки на Северноатлантическия алианс.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени