Нептун излиза на сушата! Ракетата, която унижожи флагмана Москва, ще лети до Москва

Подобна модификация би била голям скок във възможностите на ВСУ, тъй като ракетите не биха могли да бъдат заглушавани от оборудване за електронна борб

Ракетен комплекс "Нептун"
Ракетен комплекс "Нептун" Източник: Ukroboronprom.com.ua

Украйна модернизира ракетите "Нептун", така че да могат да поразяват цели в Москва и други отдалечени места в Русия. Това се посочва в статията за проекта The War Zone на изданието The Drive.

 

Журналистите от медията са разговаряли със служители на Министерството на отбраната в Киев, които са разкри, че Украйна има планове евентуално да нанесе удари по Москва и други цели в Русия, като използва варианти на ракетите "Нептун", модифицирани като боеприпаси "земя-земя".

 

Според един от източниците атаката срещу руската система за противовъздушна отбрана С-400 край село Оленивка на нос Тарханкут в Крим на 24 август "е била извършена именно с модифициран Нептун".

 

Както беше отбелязано, още през април 2023 г. служител на Министерството на отбраната в Киев заяви пред The War Zone, че Украйна работи по преоборудването на Р-360 "Нептун" в оръжие за наземно нападение, но ракетата се нуждае от нова система за насочване, с която по това време не разполагаше.

 

По-конкретно, за завършване на работата са били необходими специфични видове микрочипове, но системата била близо до завършване. На 28 август същият служител е обявиб, че Украйна е разработила система за насочване с GPS, която чертае пътя на ракетата до търсените координати.

 

Подобна модификация би била голям скок във възможностите на ВСУ, тъй като ракетите не биха могли да бъдат заглушавани от оборудване за електронна борба и биха били много трудни за откриване в крайната фаза на атаката поради факта, че тяхната система за самоуправление е пасивна по своята същност.

 

Проблемът е, че Украйна разполага едва с няколко десетки ракети Нептун. Ракетната система РK-360 MЦ "Нептун" е противокорабна крилата ракета с наземно базиране, разработена от украинското конструкторско бюро "Лъч". Стандартно ракета има обсег на действие 280 километра и скорост 900 км/ч.

 

Комплексът е предназначен за поразяване на крайцери, ескадрени миноносци, корвети, фрегати, десантни и други типове кораби. На 13 април 2022 г. две ракети "Нептун" удариха крайцера "Москва". Флагманът на руския Черноморския флот се превърна в подводница.


Източник: Offnews

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени