Победата на "Алтернатива за Германия" може да е катастрофа за Украйна и смъртоносен удар за НАТО

Успехът на крайната десница ще се усети далече отвъд граница

Алтернатива за Германия
Алтернатива за Германия Източник: Facebook

Победата на "Алтернатива за Германия" може да се окаже катастрофа за Украйна и смъртоносен удар за НАТО, пише британският The ​​Telegraph. За първи път от времената на Втората световна война на избори в Германия победи крайно дясна партия.

 

Според изданието, заедно с възхода на популистката крайнолява партия на Сара Вагенкнехт, която споделя проруските симпатии и враждебност към Украйна, НАТО и Съединените щати с "Алтернатива за Германия", успехът на крайната десница представлява сериозна заплаха за либералната демокрация в Германия и ще се усети далеч отвъд границите на страната.

 

"Германия е ключова страна-членка на НАТО, нейният размер и сила позволяват да се насочи Алиансът в каквато и да е посока. Европа няма да може да удържи настъплението срещу Украйна без германската икономическа мощ", пише The ​​Telegraph.

 

Освен това унизителното поражение, което и трите коалиционни партии на канцлера Олаф Шолц претърпяха на изборите, на практика означава края на властта му. Федералните избори догодина ще го отстранят от поста и ще бъде заменен от дясноцентристко правителство.

 

Новият канцлер вероятно ще бъде Фридрих Мерц, който вече подкрепи политиката на АзГ, като обеща да откаже влизане на търсещи убежище лица от Сирия и Афганистан. Мерц също може да пренебрегне исканията за по-щедра военна помощ на Украйна, смята изданието.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени