Поискаха допълнителен свидетел по процеса за импийчмънт срещу Тръмп, което може да забави гласуването в Сената

За да бъде призован свидетел, е необходимо обикновено мнозинство в Сената

Демократът от Камарата на представителите Джейми Раскин
Демократът от Камарата на представителите Джейми Раскин Източник: Huffpost

Прокурорите демократи по процеса в Сената на САЩ за импийчмънт на вече бившия президент Доналд Тръмп поискаха да призоват още един свидетел. Горната камара на Конгреса прие искането им, предадоха Франс прес и БТА. Това на практика отлага очакваното днес гласуване и вероятно оправдаване на Тръмп от Сената. Резолюцията, позволяваща да бъдат призовани още свидетели, бе приета от 100-членната горна камара на Конгреса с 55 гласа "за". Петима републиканци гласуваха заедно с петдесетимата си колеги демократи. Ръководителят на екипа обвинители по процеса, демократът от Камарата на представителите Джейми Раскин, съобщи в началото на петия ден от процеса по импийчмънт днес, че ще призове своята колега републиканка от долната камара на Конгреса Джейми Херера Бътлър да даде показания.

 

По-рано Херера Бътлър съобщила за разговор между лидера на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти и Тръмп по време на щурма на Капитолия на 6 януари, във връзка с който е процесът за импийчмънт на вече бившия президент. Тръмп отказал да призове изрично нахлулата в сградата на Конгреса тълпа да се разотиде. За да бъде призован свидетел, е необходимо обикновено мнозинство в Сената. С решаващия глас на избраната за вицепрезидент на САЩ като кандидат на партията Камала Харис демократите на практика контролират горната камара на Конгреса, въпреки че държат половината от стоте места.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл
Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл ще гласува за оправдаване на Тръмп, предаде Франс прес, като се позова на американски медии. В послание до групата на партията в горната камара на Конгреса Макконъл нарича решението си "трудно" . В същото време той се аргументира, че Сенатът няма капацитета да съди бивш президент при този "политически процес". "Предвид тези заключения, ще гласувам за оправдаване", казва в заключение Макконъл. Бивш близък съюзник на Тръмп, лидерът на републиканците не си е говорил с него от средата на декември, когато призна победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ през ноември, отбелязва АФП.

Малко вероятно е бившият президент, чийто мандат изтече на 20 януари, да бъде осъден. За да стане това, е необходимо мнозинство от две трети, т. е. 67 от общо 100 сенатори. Републиканците имат 50 места в Сената, което означава, че поне 17 представители на партията на Тръмп трябва да гласуват срещу него.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени