Полша и балтийските държави настояват за отбранителна линия по границата с Русия и Беларус

Целта е да се защити ЕС от военните заплахи и други злонамерени дейности на Москва

Латвийска граница
Латвийска граница Източник: Sputnik

Полша и Балтийските републики - Литва, Латвия и Естония, призовават в обща декларация Европейския съюз да изгради отбранителна линия по границата си с Русия и Беларус, предаде Ройтерс.

 

Писмото, адресирано до председателя на Европейския съвет, в което е заявена съвместната позиция, ще бъде обсъдено на започващите днес заседания на страните членки на ЕС в белгийската столица Брюксел. Целта е да се защити ЕС от военните заплахи и други злонамерени дейности на Москва, обръща внимание агенцията.

 

Лидерите на четирите държави заявяват, че проектът в защита на двайсет и седемте членки на блока, населявани от близо четиристотин и петдесет милиона души, ще изисква и финансовата подкрепа на всички тях.

 

"Изграждането на отбранителна инфраструктура по границата на ЕС с Русия и Беларус ще посрещне крещящата и неотложна нужда от осигуряване на безопасността на ЕС по отношение на военни и хибридни опасности", се казва в писмото, до което достъп е имал репортер на Ройтерс.

Още от "Светът"

Русия е загубила в Украйна над 8 000 танка, запасите й приключват, задава се критична ситуация

Според Майкъл Герстад, военен аналитик, Русия все още има на склад около 3200 танка. "Но огромната част от тях са в лошо състояние и изискват значителни ремонти", каза той

Прочетете повече прочетете повече

Иран вече е монтирал четири от осемте си нови инсталации от центрофуги за обогатяване на уран, сочи доклад на МААЕ

Техеран е оповестил по-рано този месец, че ще приведе бързо в действие инсталации в подземния си комплекс за обогатяване на уран в иранското селище Фордо

Прочетете повече прочетете повече

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени