При въздушен удар в Кабул са убити атентатори самоубийци на "Ислямска държава"

Американската армия каза, че въздушният удар може да е причинил "допълнителни жертви"

Американски военни
Американски военни Източник: Instagram

САЩ нанесоха удар с дрон, при който беше поразен автомобил с атентатори самоубийци от афганистанския клон на групировката "Ислямска държава", казаха американски представители, а афганистански служител заяви, че при въздушния удар са загинали три деца, предаде Асошиейтед прес. Американските служители казаха, че в автомобила е имало експлозиви и че в резултат на удара са избухнали вторични взривове. По думите им атентаторите са планирали да извършат нападение срещу международното летище в Кабул, където продължава евакуацията преди изтичащия утре краен срок за изтеглянето на американските сили от Афганистан.

 

Според очевидци ударът е бил нанесен срещу два автомобила, паркирани в жилищна сграда близо до летището, при което са били убити и ранени няколко цивилни. Първоначално представители на властите съобщиха за отделно ракетно нападение срещу сграда близо до летището, но се оказа, че става дума за едно и също събитие. Жена на име Дина Мохамади каза, че в сградата живеели нейни роднини и че няколко от тях са загинали, включително деца. Съсед, представил се като Ахмадудин, заяви, че е взел телата на децата след въздушния удар, причинил още експлозии в сградата.

 

Американската армия каза, че въздушният удар може да е причинил "допълнителни жертви", наред с убитите бойци на "Ислямска държава". Говорителят на американското Централно командване Бил Ърбан заяви, че САЩ знаят за съобщенията за цивилни жертви и водят разследване. Той каза, че при удара е била поразена непосредствена заплаха за летището в Кабул, но добави: "Бихме били дълбоко наскърбени от евентуална загуба на невинен живот".

 

Отделно американски служител заяви, че дронът е изстрелял ракета "Хелфайър" по автомобил, намирал се на място между две сгради, след като са били забелязани хора, които товарели експлозиви в багажника. По думите му е имало първоначален взрив, причинен от ракетата, последван от доста по-силна експлозия, която се предполага, че е била предизвикана от значителното количество взривни материали в автомобила. Според Ърбан тези мощни последващи взривове може да са причинили цивилните жертви.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени