При въздушен удар в Кабул са убити атентатори самоубийци на "Ислямска държава"

Американската армия каза, че въздушният удар може да е причинил "допълнителни жертви"

Американски военни
Американски военни Източник: Instagram

САЩ нанесоха удар с дрон, при който беше поразен автомобил с атентатори самоубийци от афганистанския клон на групировката "Ислямска държава", казаха американски представители, а афганистански служител заяви, че при въздушния удар са загинали три деца, предаде Асошиейтед прес. Американските служители казаха, че в автомобила е имало експлозиви и че в резултат на удара са избухнали вторични взривове. По думите им атентаторите са планирали да извършат нападение срещу международното летище в Кабул, където продължава евакуацията преди изтичащия утре краен срок за изтеглянето на американските сили от Афганистан.

 

Според очевидци ударът е бил нанесен срещу два автомобила, паркирани в жилищна сграда близо до летището, при което са били убити и ранени няколко цивилни. Първоначално представители на властите съобщиха за отделно ракетно нападение срещу сграда близо до летището, но се оказа, че става дума за едно и също събитие. Жена на име Дина Мохамади каза, че в сградата живеели нейни роднини и че няколко от тях са загинали, включително деца. Съсед, представил се като Ахмадудин, заяви, че е взел телата на децата след въздушния удар, причинил още експлозии в сградата.

 

Американската армия каза, че въздушният удар може да е причинил "допълнителни жертви", наред с убитите бойци на "Ислямска държава". Говорителят на американското Централно командване Бил Ърбан заяви, че САЩ знаят за съобщенията за цивилни жертви и водят разследване. Той каза, че при удара е била поразена непосредствена заплаха за летището в Кабул, но добави: "Бихме били дълбоко наскърбени от евентуална загуба на невинен живот".

 

Отделно американски служител заяви, че дронът е изстрелял ракета "Хелфайър" по автомобил, намирал се на място между две сгради, след като са били забелязани хора, които товарели експлозиви в багажника. По думите му е имало първоначален взрив, причинен от ракетата, последван от доста по-силна експлозия, която се предполага, че е била предизвикана от значителното количество взривни материали в автомобила. Според Ърбан тези мощни последващи взривове може да са причинили цивилните жертви.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени