Продължават проучвателните преговори за съставяне на правителство в Германия

Партиите бързо ще се подготвят за следващата си голяма среща в петък, добави Келнер, генерален секретар на "Зелените"

Германският Бундестаг
Германският Бундестаг Източник: Pinterest
 Германската социалдемократическа партия (ГСДП), "Зелените" и пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия (СДП) ще продължат днес преговорите за евентуално съставяне на правителство в по-тесен кръг, предаде ДПА. 
 
Водещи депутати от партиите водят проучвателни разговори за потенциална коалиция "Светофар" - от лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП), либералната "Свободна демократическа партия" (СвДП) и Зелените - от почивните дни. На пресконференция във вторник Михаел Келнер от Зелените заяви, че "общите позиции между нас се увеличиха, докато броят на различията намаля", съобщава изданието Politico.
 
Въпреки че някои въпроси остават трудни, партиите бързо ще се подготвят за следващата си голяма среща в петък, добави Келнер, генерален секретар на партията. "Да си говорим учтиво и по същество е едно - но моментът на истината е да превърнем казаното в текст", заяви колегата му от СвДП Волкер Висинг. Той също така посочи петък като деня, в който лидерите на неговата партия може да решат дали да пристъпят към официални преговори. Това означава, че официалните коалиционни преговори биха могли да започнат още през следващата седмица, като гласуването на ново правителство с канцлер Олаф Шолц от ГСДП преди Коледа изглежда правдоподобен сценарий. Този резултат би бил рязък контраст с проучвателните коалиционни преговори през 2017 г., които се проточиха доста през ноември, преди СвДП внезапно да се откаже от присъединяването си към ХДС и Зелените. Този път партиите решиха първо да се справят с трудните и важни въпроси.
 
"Въпросът е да се говори за нещата, които… в крайна сметка са наистина големи проблеми, които трябва да бъдат разработени", каза Ларс Клингбейл от ГСДП. "Проучвателните разговори са различни от коалиционните, но начинът, по който се справяме с тези проучвателни разговори в момента, е много важен за всичко, което може да последва". И тримата отказаха да разкрият съдържанието на срещите си, сигнализирайки само, че атмосферата е конструктивна. На въпрос на журналист дали смята, че коалицията "Светофар" е станала по-вероятна, Клингбейл се усмихна. "Както току-що казах, ние сме на прав път", каза той.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени