Прокуратурата на Австрия обискира офиси на управляващата партия и канцлерството

Себастиан Курц е заподозрян за съучастие в евентуалните корупционни престъпления

Себастиан Курц
Себастиан Курц Източник: Twitter

Управляващата Австрийска народна партия (АНП) съобщи, че в сряда сутринта е била обект на обиски от страна на прокуратурата, а местните медии съобщиха, че сред претърсените офиси са били и тези в канцлерството. Заместник-генералният секретар на АНП Габи Шварц потвърди действията на прокурорите, но не потвърди кой е разследван, като каза само, че обиските са били "за показ" и че "обвиненията са изградени върху събития, които датират отпреди пет години", съобщава БГНЕС.

Според вестник "Ди Пресе" обиски са били извършени и в канцлерството и са били насочени срещу няколко служители на канцлера от АНП Себастиан Курц. Вестникът съобщава, че обиските са свързани с евентуални корупционни престъпления при публикуването на реклами и проучвания на общественото мнение във вестник "Остерайх". Самият Курц е заподозрян в съучастие в престъпленията, допълва изданието.

 

Министърът на финансите от АНП Гернот Блюмел заяви, че в неговото министерство е имало обиски, но заяви, че те не засягат лично него или времето, откакто е на поста. Курц започна втория си мандат като канцлер през януари 2020 г. начело на коалиция със Зелената партия. Предишното му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата (ПС), се разпадна през май 2019 г. заради т.нар. корупционен скандал "Ибиса-гейт".

 

След като бившият ръководител на ПС Хайнц-Кристиан Щрахе беше заснет с камера да предлага обществени поръчки в замяна на помощ за партийната кампания, следователите започнаха няколко мащабни разследвания на предполагаемата корупция в австрийската политика. Някои от тях бяха насочени към високопоставени фигури от АНП, включително Блюмел. Самият Курц е разследван по подозрение, че е направил неверни изявления пред парламентарна комисия по корупция, въпреки че не му е повдигнато обвинение.

Още от "Светът"

Предизборните обещания на Путин могат да костват на Русия $130 млрд.

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени