Протести блокираха цяла Сърбия

Рлотестите са срещу плана на британско-австралийската компания "Рио Тинто" да открие мина за добив на литий в западна Сърбия

Протести блокираха цяла Сърбия
Протести блокираха цяла Сърбия Източник: Twitter
В Сърбия втора поредна седмица недоволни блокираха пътища в повече от 50 населени места. На някои места се стигна до конфликти и инциденти. Протестите се организират с искане да бъдат освободени всички арестувани по време на предишните демонстрации, да се изтеглят Законът за отчуждаването на частна собственост и Законът за референдума и народната инициатива. И двете законодателства са свързани с реализирането на плана на британско-австралийската компания "Рио Тинто" да открие мина за добив на литий в западна Сърбия, съобщи БНР.
 
Блокадите започнаха в 14 часа и продължиха точно час. За разлика от миналата седмица нямаше сблъсъци с полиция и арести. На днешните протести на 10 места в столицата Белград гражданите блокираха движението основно пеша и не използваха автомобили, както в останалите части на страната. Централно място на блокадата е мостът "Газела", както и миналата събота.
 
Блокади имаше и на Мостарския възел и от страната на Нови Белград. Блокади имаше и в 50 сръбски града. На днешните протести беше отправено искане и да бъдат освободени всички арестувани по време на предишните демонстрации, оттегляне на Закона за експроприацията и на Закона за референдума и народната инициатива.
 

При предишната акция блокирането на движението предизвика сериозни сътресения сред обществеността, като на места се стигна и до физическа саморазправа. Този път лек инцидент имаше само в Нови сад, където група млади мъже излязоха от спрелите автомобили и влязоха в сблъсъци с други граждани.

 

Екозащитни организация критикуват управляващите, че занижават прага за провеждане на референдум с цел да позволят по лесното отчуждаване на собственици, което според тях позволява на чужди компании да заобикалят недоволството на местното население за реализиране на своите проекти.

 

Според властите промените в законодателството са необходими заради инфраструктурни проекти. Във фокуса на вниманието е мината за добив на литий - проект на британско-австралийската компании Рио Тинто, за която протестиращите твърдят, че ще унищожи земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия.

Още от "Светът"

Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени