Рашистки снайперисти застреляха украински журналист в Южна Украйна

Кореспондент от Италия е бил ранен

Руски военни, руски окупатори
Руски военни, руски окупатори Източник: Telegram

Украински журналист е бил застрелян от руски снайперисти в Южна Украйна, а негов италиански колега е бил ранен, съобщи "Гардиън".

 

"Днес нашият кореспондент Корадо Дзунино и неговият кореспондент Богдан Битик станаха жертви на засада близо до моста в Херсон от руски снайперисти в покрайнините на Херсон, в Южна Украйна", съобщиха от италианското издание "Република".

 

"Битик за съжаление загина: той оставя след себе си съпругата си и един син. Корадо, който беше ранен в рамото, се намира в гражданската болница в Херсон", се казва още там. Дзунино, който подробно е отразявал конфликта, заяви пред "Република", че е носил бронежилетка с надпис "преса", когато репортерите са били нападнати.

 

"Добре съм, имам рана в дясното рамо от куршума, който е улучил моя голям приятел Богдан", добави той. "Видях Богдан на земята, той не помръдваше. Пълзях, докато се измъкна от линията на огъня. Тичах, докато не се натъкнах на една цивилна кола. Бях целият в кръв, закараха ме в болницата в Херсон", разказа журналистът.

 

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че неговото министерство и италианското посолство в Киев работят с украинските власти за връщането на Дзунино в Италия. По данни на Международната федерация на журналистите от началото на инвазията в Украйна са убити най-малко 12 журналисти и медийни работници, а 18 са ранени. Повечето от тях са били украинци

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени