Разширяването на НАТО и развитието на американската ПРО - основни военни заплахи за Русия

Владимир Путин одобри нова Стратегия за национална сигурност, която посочва руските държавни цели и интереси

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Kremlin.ru

Владимир Путин одобри нова Стратегия за национална сигурност - тя посочва руските "държавни цели, задачи и интереси". Такъв документ е официално обобщение - Москва казва на своите и на чуждите как вижда света и мястото на Русия в него. Предишната стратегия беше в сила в продължение на пет години и половина, но много неща се случиха от декември 2015 г., когато беше приета. Новата версия отчита всички най-нови промени. Пълният текст на стратегията отнема 41 страници и се състои от 116 точки. Руският "Комсомолская правда"  синтезира  и обобщава тази стратегия, цитиран от Фокус.

 

Указът на Путин, с който е утвърдена новата Стратегия за национална сигурност
Указът на Путин, с който е утвърдена новата Стратегия за национална сигурност Източник: Pravo.gov.ru

Геополитика
Светът става многополюсен - укрепват се нови "глобални (Индия, Китай, бел. ред.) и регионални (Турция, Бразилия, бел.ред.) водещи страни". Западните държави не харесват това, те се опитват да запазят "своята хегемония" чрез заплахи и санкции. Тази политика води до подкопаване на стабилността и отслабване ролята на ООН. Не е далеч оттук до войната. В отговор на всичко това Русия се учи да преодолява ефективно санкциите: разчита на заместване на вноса, борба с бедността, медицина, околна среда и т.н. Развитието на науката и човешкия потенциал прави страната привлекателен партньор за международни проекти. В същото време те непрекъснато се опитват да ни унижават. "Провеждат се информационни кампании, насочени към създаване на враждебен образ на Русия", се казва в стратегията. В чужбина все по-често се сблъскваме с ограничения за използването на руски език, забрани за работата на нашите медии, санкции за спортисти, обвинения в организиране на хакерски атаки.

 

Национални интереси

В стратегията са изброени осем:

  • Опазване на народа и развитие на човешкия потенциал;
  • Защита на конституционния ред, укрепване на отбраната;
  • Поддържане на мир и хармония в страната, изкореняване на корупцията, защита на гражданите и всички форми на собственост от посегателства;
  • Безопасно информационно пространство;
  • Икономическо развитие;
  • Опазване на околната среда и рационално използване на природните ресурси;
  • Укрепване на традиционните ценности, запазване на наследството;
  • Поддържане на мир и стабилност.

 

Отбрана

Основните военни заплахи за Русия са:

  • разширяване на НАТО;
  • развитие на американската система за ПРО;
  • напрежението в Близкия изток, Северна Африка, Афганистан и Корейския полуостров. 

 

За да се подготвим за всички предизвикателства, трябва да подсилим отбраната си. Това трябва да стане чрез следните мерки:

  • Поддържане на ядрения потенциал;
  • Защитаване на своите национални интереси и граждани в чужбина;
  • Превъоръжаване на армията. - Подготвяне на икономиката за работа във военен режим;
  • Патриотично възпитание на младите хора.Национална сигурност

Сигурност на държавата
Въпреки че нашата правоприлагаща система се подобрява, все още има много престъпления. В стратегията са изброени особено болезнени места: кражби, бракониерство и незаконна сеч, злоупотреби в комуналния и банковия сектор. Все още съществува проблемът с тероризма, чуждестранните разузнавателни служби постоянно търсят нещо, а "разрушителните сили" се опитват "да разклатят лодката" на фона на икономически трудности.

 

Всичко това застрашава националната сигурност, но властите имат план какво да направят:

  • Да не се допуска чуждестранните разузнавачи и други любители на цветните революции да вдигат глава;
  • Повишаване на доверието на хората в съдилищата и полицията;
  • Залавяне на терористите;
  • Да се намали броят на престъпленията в банковия сектор и жилищно-комуналните услуги, да се предотвратят нарушения при използването на "земя, гори, води и водни биологични ресурси";
  • Да се направят пътищата по-безопасни. 

Като цяло стратегията изброява 23 мерки за запазване на сигурността на федерацията.
 

Икономическа сигурност

Авторите на стратегията са написали как да се доразвие руската икономика. Ето основните предложения:

  • Ниска инфлация и стабилна рубла;
  • Нарастване на кредитирането на хората, но постепенно, за да се избегне дълговото робство;
  • Производителността на труда трябва да се увеличи чрез използването на изкуствен интелект и дигитализация;
  • Предприятията за отбрана ще произвеждат повече цивилни стоки;
  • Отхвърляне на долара във външната търговия.

 

Духовни ценности

Съществува заплаха за културния суверенитет. Поради влиянието на Запада традиционните ценности започнаха да се провалят. Хората не мислят за "силно семейство, хуманизъм или патриотизъм", а за "вседопустимост, удоволствие и консумация". Поне така смятат авторите на стратегията. Борбата за морала ни ще бъде с радикални мерки. Очевидно искат да забранят на руснаците да псуват. Стратегията казва за "засилване на контрола върху спазването на нормите на съвременния руски литературен език, потискане на публичното представяне, разпространение чрез медиите на продукти, съдържащи думи и изрази, които не отговарят на посочените стандарти (включително нецензурен език)". Властите ще обърнат внимание и на "популяризиране на постиженията на руската наука и технологии, литература, художествена култура, музика и спорт, включително чрез доработване на учебните програми на образователните организации". Очевидно на първо място ще бъдат разказани изключителните руснаци от миналото ученици.

 

Кои са приятелите на Русия

Горе-долу е ясно кои са враговете. Но стратегията казва с кого ще бъдем приятели. Двата основни партньора са Индия и Китай. Ще изградим отношения с тях чрез Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС. По-малки приятели: "членове на ОНД, Абхазия и Южна Осетия". Отношенията с най-близките съседи се изграждат в рамките на "Евразийския икономически съюз, Организацията на Договора за колективна сигурност, Съюзната държава".

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени