Русия върви към сигурен колапс - бюджетният дефицит достигна $34 млрд.

Приходите от износ на петрол и газ са спаднали с 46,4%

Министерството на финансите на РФ
Министерството на финансите на РФ Източник: Rutube.ru

Бюджетният дефицит на Русия през първите два месеца на годината е скочил до 2,58 трилиона рубли (34 милиарда долара), тъй като Москва сериозно е увеличила разходите, а същевременно приходите й, най-вече от износ на петрол и газ, драстично са спаднали, съобщи Bloomberg като се позовава на рсуското финансово министерство.

 

През януари и февруари приходите на Русия от износ на петрол и газ спадат с 46,4% спрямо същия период на миналата година до 947 милиарда рубли, а общият спад на приходите е с 24,8 на сто. Същевременно разходите за двата месеца спрямо януари-февруари 2022 г. се увеличават с 51,5% до 5,74 трилиона рубли.

 

През същите два месеца на миналата година Русия е отчела бюджетен излишък от 415 милиарда рубли. Миналата година руското финансово министерство спря да публикува месечни данни за изпълнението на бюджета. Данните за двата месеца на тази година показват, че бюджетният дефицит през февруари спада до 821 милиарда рубли при рекордните 1,76 трилиона рубли през януари.

 

Овладяването на бюджетния дефицит може да се окаже ключово за паричната политика на централната банка, която наскоро обяви, че нарастването му може да наложи основните лихви отново да бъдат бъдат повишени от сегашните 7,5 на сто.

 

Следващата среща на руската централна банка ще се състои на 17 март. Русия разчита на приходите от продажбата на петрол и газ, възлезли на 11,6 трилиона рубли през 2022 г., за да финансира бюджетните си разходи, но през последните месеци й се налага да продава валутни резерви, за да попълва отворилата се дупка.

 

 

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Прочетете повече прочетете повече

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени