Руската рубла се срина до нов черен рекорд

Според данните за юли износът от Русия намаля с 38%, докато вносът в страната скочи с 18,2%, което очевидно подхрани отслабването на рублата

Рубла
Рубла Източник: Yandex

Рублата се понижи до ново дъно за последните месеци спрямо долара и еврото, съобщи АП. Поевтиняването на руската валута продължи и в петък, достигайки най-ниското си ниво от 16 месеца насам, въпреки краткотрайния оптимизъм, който се появи след решението на Банката на Русия да спре покупките на чуждестранна валута до края на годината с цел намаляване на волатилността на финансовите пазари.

 

Според данните за юли износът от Русия намаля с 38%, докато вносът в страната скочи с 18,2%, което очевидно подхрани отслабването на рублата.

 

В 17:07 ч. централноевропейско време щатският долар поскъпна с 1,91% спрямо рублата до 99,02443. Еврото скочи с 1,71% спрямо руската валута, като се разменяше за 107,0068. И двете валути достигнаха новите си върхове от март 2022 г. насам.

 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия е нараснал с 4,9% на годишна база през второто тримесечие на 2023 г., според предварителните оценки, публикувани от статистическата служба на страната Росстат. Публикуваните данни подобряват спада от 1,8% през първото тримесечие и надхвърлят прогнозата за ръст от 4,7%.

 

"Индексът на обема на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие на 2023 г. в сравнение със съответния период на 2022 г. възлиза на 104,9%", се казва в статията.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени