Руски убийци застреляха пилота, който избяга миналото лято с военен хеликоптер в Украйна

Максим Кузминов е убит в Испания

Руският пилот Максим Кузминов
Руският пилот Максим Кузминов Източник: Скрийншот видео кадър

Руският военен пилот Максим Кузминов, който избяга с хеликоптера си Ми-8 в Украйна през август 2023 г., е намерен мъртъв в Испания. Това съобщава Андрей Юсов, представител на Главното управление за разузнаване на Украйна (ГУРМО) пред местни медии. "Потвърждаваме факта на смъртта", лаконичен е той. От ГУРМО не разкриват обстоятелствата около смъртта на Кузминов.

 

Руски военни блогъри съобщават в Telegram, че тялото на Кузминов е открито с няколко огнестрелни рани в подземен паркинг в крайбрежното градче Виляхойоса, край Валенсия. "Той реши да се премести в Испания, вместо да бъде тук. От това, което знаем: той покани бившата си жена при себе си и е намерен застрелян", каза източник от разузнаването пред "Украинская правда".

 

Максим Кузминов получи предложение да остане в страната. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов в коментар за "Украинска правда". Коментирайки убийството на руски пилот в Испания, той призова да се изчакат официалните заключения на испанските служители на реда.

 

Според Данилов хората, замесени в подобни събития, трябва да бъдат бдителни. "Предложението на страната ни беше той да остане в Украйна. Тук със сигурност щеше да бъде защитен. И не мисля, че те (руснаците, бел. ред.) биха могли да безобразничат тук, както се случи в Испания", добави секретарят на СНО на Украйна.

 

През август 2023 г. руски военен хеликоптер Ми-8 кацна в една от военните бази на украинските въоръжени сили. От военното разузнаване в Киев тогава съобщиха, че това е резултат от спецакция, продължила повече от 6 месеца. Украинското разузнаване е вербувало пилота на Ми-8 АМТШ да се предаде с машината.

 

В същото време, други двама членове на екипажа, бордов техник и навигатор загинаха. Хеликоптерът е пилотиран именно от Максим Кузминов. Той е получил награда - 500 хиляди долара. Русия многократно е заплашвала с убийство Кузминов като "предател".

 

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени