Руските агресори са притиснати между Херсон и Николаев (СНИМКИ 18+)

Десет цивилни граждани са загинали, а 46 са ранени при ожесточен обстрел на руската армия над украинския град Николаев

Унищожена руска военна техника
Унищожена руска военна техника Източник: Telegram

Около две трети от руските войски, които бяха дислоцирани около Киев, вече са напуснали района и се намират в Беларус. Това съобщи пред журналисти висш представител на Министерството на отбраната на САЩ, цитиран от западни медии.

 

Войските, които са напуснали района около Киев, "се насочват на север" и преминават в Беларус, каза той. Американският служител, пожелал да запази анонимност, заяви още пред репортери, че според оценките на САЩ преди изтеглянето около Киев са били дислоцирани малко под 20 батальонни тактически групи. Това е по-малко от една шеста от батальонните тактически групи, които Кремъл използва за инвазията.

 

"По наши оценки огромното мнозинство от над 125-те батальонни тактически групи, които руснаците използваха в тази инвазия, все още се намират в Украйна", заяви служителят.

 

Той прогнозира, че руските сили, които се изтеглят от околностите на Киев, вероятно ще бъдат пренасочени към Източна Украйна, но това все още не е потвърдено.

 

Унищожена руска военна техника
Унищожена руска военна техника Източник: Telegram

"Продължаваме да смятаме, че те ще бъдат преоборудвани, снабдени отново, може би дори подсилени с допълнителна жива сила, и след това ще бъдат изпратени обратно в Украйна, за да продължат да се бият", каза служителят.

 

Избити руски войници-окупатори
Избити руски войници-окупатори Източник: Telegram

Той добави, че ожесточените боеве за Мариупол продължават, но "няма признаци руснаците да са постигнали някакъв напредък" в превземането на града. Според Пентагона руските сили сега са "много по-заети с отбраната" около Херсон.

 

Унищожена руска военна техника
Унищожена руска военна техника Източник: Telegram

"Към момента руснаците са някак притиснати между Херсон и Николаев. Руските войски, обаче, вече по-скоро се отбраняват около Херсон, отколкото да нападат", добави служителят.

 

Десет цивилни граждани са загинали, а 46 са ранени при ожесточен обстрел на руската армия над украинския град Николаев, съобщи кметът на града Александър Сенкевич във видеоизявление снощи, добавяйки, че броят на жертвите вероятно ще нарасне.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени