Руският износ се срина със $170 млрд. за година

Според Росстат през последните 10 месеца приходите от всички основни експортни артикули на Русия са намалели

Износ
Износ Източник: Колаж Zonanews

Високите цени на петрола, които помогнаха на руската икономика да избегне колапса след началото на войната, са вече минало. През 2023 г. руският износ бе в размер на $422,7 милиарда, което е със $169,4 милиарда (почти 30%) по-малко в сравнение с рекордната 2022 г. ($592,1 милиарда), според предварителната оценка на Централната банка на РФ. Това е най-ниското ниво от 2018 г. насам (ако изключим пандемичната 2020 г.).

 

В същото време вносът се е увеличил с $27,9 милиарда (10%) и се е върнал на предвоенното ниво от $304,4 милиарда, както през 2021 година. Това беше основният фактор за срива на платежния баланс по текущата сметка почти 5 пъти от - $238 милиарда през 2022 г. до $50,2 милиарда.

 

Според Министерството на финансите средната цена на основната марка руски петрол, Urals, през 2023 г. е била със 17% по-ниска в сравнение с година по-рано: $63 за барел срещу $76,1 през 2022 г.

 

Европейското ембарго принуди добиващите въглища в РФ да насочат основно към азиатските пазари, но там те се сблъскаха с проблеми при износа на въглища,  пише  Централната банка, позовавайки се на въглищните компании: "Значителни загуби понася най-големият въгледобивен регион в страната Кузбас, където спадът на износа, който продължава две поредни тримесечия, вече доведе до намаляване на производството през август-октомври средно с 5% на месец. Плановете за износ на въглища не са изпълнени поради липса на транспорт". Проблеми има и в други индустрии.

 

Според Росстат през последните 10 месеца приходите от всички основни експортни артикули на Русия са намалели, с изключение на храните, които са донесли приход от $36 милиарда през януари-октомври, което е с 9,1% повече в сравнение с година по-рано.

 

 

Износ на зърнени храни
Износ на зърнени храни Източник: Колаж Zonanews

Иначе спадът варира от 13% при металите до 23% при машините и оборудването и 37% при химикалите. Основният износ, суровините, се срина с 35% (минерални продукти, включително нефт и газ).

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени