Руснаците изключиха напълно Запорожката АЕЦ от енергийната система на Украйна

Системите за сигурност работят без проблеми

Запорожка АЕЦ
Запорожка АЕЦ Източник: Telegram

Запорожката ядрена централа е била напълно изключена от електропреносната мрежа на Украйна, съобщи украинският оператор "Енергоатом", цитиран от световните информационни агенции. Причината – нанесените щети по електропроводите.

 

Според съобщението системите за сигурност работят без проблеми. "До дни" в Запорожската ядрена централа се очакват експерти на Международната агенция за атомна енергия", обяви по-рано генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

 

"Мисля, че всички вече са убедени, че трябва да има инспекция, при това много скоро. Киев е съгласен, Москва е съгласна. Надявам се, че много, много скоро да изпратим нашите експерти на място", заяви Гроси пред френския телевизионен канал France 24 след разговор с френския президент Еманюел Макрон.

 

Разговор за ситуацията около най-голямата ядрена централа в Европа са провели и министрите на отбраната на Русия и Франция, става ясно от съобщение на министерството на отбраната в Москва. Министрите са отбелязали "важността на мисията", която директорът на МААЕ Рафаел Гроси възнамерява да оглави лично.

 

Руски войски окупираха Запорожката АЕЦ още в началото на март. През последните седмици станцията е под постоянен обстрел от рашистите.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени