Събрани са достатъчно подписи, за да се гласува за отстраняване на губернатора на Калифорния

Кампанията за отзоваване на Нюсъм, избран с 62 процента от гласовете през 2018 г., започна през февруари 2020 и се води от организация, нарекла се Калифорнийска патриотична коалиция, която е против либералната политика на губернатора демократ

Гевин Нюсъм
Гевин Нюсъм Източник: Sfchronicle.com

Организаторите на петицията за отстраняване от поста на губернатора на американския щат Калифорния Гевин Нюсъм са събрали достатъчен брой валидни подписи, за да се организиране гласуване по този въпрос, предаде Асошиейтед прес. Държавният секретар на щата съобщи снощи, че вече са проверени повече от 1,6 милиона подписа, което е с около 100 000 повече от необходимите, за да се организира референдум за отстраняването му и избор на нов губернатор.

 

Това вероятно ще стане през есента. Насрочването му още не е официално одобрено от щата. До четвъртък ще продължи официалното проверяване на подписите, а след това избирателите ще имат 30 дни, за да ги оттеглят, ако са размислили, отбелязва Ройтерс. Кампанията за смяна губернатора демократ се води от републиканците. Трима техни представители вече казаха, че ще се кандидатират за губернатори. Една от тях е и Кайтлин Дженър, олимпийски шампион, телевизионна риалити звезда и активистка за правата на транссексуалните. Тя обвинява Нюсъм, че не се справя с управлението на коронавирусната криза, информира БТА.

 

Кампанията за отзоваване на Нюсъм, избран с 62 процента от гласовете през 2018 г., започна през февруари 2020 и се води от организация, нарекла се Калифорнийска патриотична коалиция, която е против либералната политика на губернатора демократ.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени