САЩ дадоха зелена светлина на съюзниците си да предоставят модерни танкове на Украйна

Полският президент Анджей Дуда заяви в сряда, че страната му ще прехвърли рота от германски тежки танкове Leopard в Украйна

Танк Leopard
Танк Leopard Източник: EFE

Президентът на САЩ Джо Байдън напълно одобрява изявленията на Полша, Великобритания и други съюзници за предоставяне на модерни танкове на Украйна, тъй като това засилва "невероятната солидарност" на международната общност в осигуряването на отбранителна подкрепа за украинците.

 

Това каза Джон Кърби, координатор на Съвета за национална сигурност на Белия дом по стратегически комуникации, на брифинг във Вашингтон в четвъртък.

 

"Президентът (Байдън, бел. ред.) напълно подкрепя подобни решения и това са суверенни решения, които държавите вземат в контекста на такава помощ за сигурността", каза говорителят на Белия дом.

 

Той подчерта, че международната общност проявява невероятна солидарност в процеса на намиране на допълнителни начини за подпомагане на Украйна.

 

Така че, продължи Кърби, президентът Байдън смята, че подобни изявления на отделни държави само засилват тази позиция на международната общност.

 

Той припомни, че следващото заседание на Контактната група за отбраната на Украйна в Германия (т.н. фомат "Рамщайн", бел. ред.) ще се проведе следващата седмица, за да се определят начините за оказване на допълнителна помощ на Украйна.

 

Както вече писахме, полският президент Анджей Дуда заяви в сряда, че страната му ще прехвърли рота от германски тежки танкове Leopard в Украйна.

 

В същото време британското правителство също потвърди намерението си да предостави на Украйна бойни танкове.

 

Освен това в четвъртък финландският президент Саули Ниинисте изрази готовност да изпрати танкове Leopard в Украйна при определени условия.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени