САЩ потвърдиха, че ще предприемат дипломатически бойкот на Олимпиадата в Пекин

Китай вече обеща в понеделник "решителни ответни действия", ако САЩ вземат решение за дипломатически бойкот на игрите.

Олимпийски игри в Китай 2022
Олимпийски игри в Китай 2022 Източник: АП

САЩ ще предприемат дипломатически бойкот на приближаващата Зимна олимпиада в Пекин, заяви днес говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от ДПА. Американските спортисти ще участват в Олимпиадата, но правителството на президента Джо Байдън няма да изпрати нито дипломатически, нито официални представители на Зимните олимпийски игри в Китай.

 

Байдън каза миналия месец, че обмисля подобна мярка във връзка със състоянието на човешките права в Китай. Пекин е обвиняван в репресии в Хонконг и срещу етническите малцинства, включително уйгурите в Синцзян-Уйгурския автономен район. Попитана защо САЩ се въздържат от пълен бойкот на Олимпийските игри в Пекин, Саки каза, че Вашингтон не иска да наказва спортистите, които са се готвили усилено за Олимпиадата.

 

Китай вече обеща в понеделник "решителни ответни действия", ако САЩ вземат решение за дипломатически бойкот на игрите. Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян предупреди на брифинг, че подобен бойкот няма да остане без отговор от страна на Китай.

Още от "Светът"

Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни, се казва в тяхно съвместно изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени