САЩ разсекретиха 1500 документа за убийството на Кенеди

Част от документите анализират неизяснени докрай посещения на Осуалд в съветското и кубинското посолство в Мексико сити

Джон Кенеди секунди преди да бъде убит
Джон Кенеди секунди преди да бъде убит Източник: Pinterest
Националният архив на САЩ  публикува  близо 1500 документа, свързани с разследването на убийството на президента Джон Кенеди през 1963 г. Разкриването на секретни телеграми, вътрешни доклади и други документи отговаря на крайния срок, поставен през октомври от настоящия държавен глава Джо Байдън, и е в съответствие с федерален закон, който призовава за публикуване на документи, с които разполага правителството. Очаква се през следващата година да бъде оповестена и допълнителна информация по случая.
 
Документите включват телеграми и бележки на ЦРУ, в които се обсъждат разкритите по-рано, но така и неизяснени докрай посещения на Осуалд в съветското и кубинското посолство в Мексико сити, както и обсъждането на потенциалното участие на Куба в убийството на Кенеди.
 
Лий Харви Осуалд
Лий Харви Осуалд Източник: Pinterest

В една от телеграмите на ЦРУ се описва как Осуалд се обажда в съветското посолство, докато е в Мексико, за да поиска виза за посещение в Съветския съюз. Той посещава и кубинското посолство, очевидно интересувайки се от пътническа виза, която би му позволила да посети Куба и да изчака съветска виза. На 3 октомври, повече от един месец преди убийството, той се връща в САЩ през граничен пункт на границата с Тексас.
 
Един от разсекретените документи
Един от разсекретените документи Източник: National Archives
В друг доклад, датиран на следващия ден след убийството на Кенеди, се казва, че според прихванат телефонен разговор в Мексико Сити Осуалд е общувал с офицер от КГБ, докато е бил в съветското посолство през септември същата година.
 
След престъплението мексиканските власти арестуват мексиканска служителка на кубинското посолство, с която Осуалд е общувал. Тя е споделила, че мъжът е твърдял, че е "комунист и почитател на Кастро".
 
Разсекретените файлове включват няколко доклада на ФБР за усилията на бюрото да разследва и наблюдава големи мафиоти като Санто Трафиканте младши и Сам Джанкана, които често се споменават в конспиративните теории за убийството на Кенеди.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени