САЩ са доставили в Украйна повече от 70 тежки гаубици M777

Това съобщи представител на американското МО

Тежки гаубици М777
Тежки гаубици М777 Източник: Wikipedia

В Украйна с апристигнали повече от 70 тежки гаубици М777, което представлява 80 % от общия брой - 90, който САЩ бяха обещали на сражаващата се с руските терористи държава. Това съобщи представител на американското МО, цитиран от CNN. 

 

По думите му, повече от 200 украински артилеристи са преминали обучение за използване на гаубиците М777. "Повече от 170 украински военни преминаха подготовка за боравене с М777, и още почти 50 човека трябва да завършат обучението си днес, може би даже вече са го завършлии, което прави общият им броймалко над 200" уточни американският военен чиновник. 

 

Той разкри, че още над 50 украински аритлеристи ще пристигнат на неназован полигон извън Украйна през следващата седмица, за да започнат обучението си с гаубиците М777.

 

M777 howitzer е британски полева гаубица с калибър 155 мм, която се подвозва с камион или бронирана техника. Тя има цифрова система за управление на огъня, аналогична на тази в самоходните артилерийски установки (САУ). Максималната й далекобойност е 24,7 км. Ако използва високоточни снаряди M982 Excalibur, то тогава максималната й далекобойност скача до 40 км. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени