САЩ, Великобритания и Австралия се обединяват в нов пакт за сигурност

Страните планират сътрудничество в отбраната, кибер пространството, изкуствения интелект и квантовите технологии

САЩ, Великобритания и Австралия се обединяват в нов пакт за сигурност
САЩ, Великобритания и Австралия се обединяват в нов пакт за сигурност Източник: АФП

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха създаването на тристранно партньорство в сферата на сигурността в Индо-Тихоокеанския район, с което Австралия ще може да се сдобие с атомни подводници на фона на увеличаващото се влияние на Китай в региона, предаде Ройтерс.

 

В рамките на партньорството, обявено късно снощи от американския президент Джо Байдън, британския премиер Борис Джонсън и австралийския премиер Скот Морисън, САЩ ще предоставят на Австралия технологии и възможност за разполагане на атомни подводници, казаха пред журналисти високопоставени служители на американската администрация.

 

Тримата лидери съобщиха за споразумението по време на виртуална среща. Инициативата бе наречена AUUKUS (от наименованията на Австралия, Великобритания и САЩ). Високопоставен представител на американската администрация съобщи на брифинг, че тази стъпка предвижда обмен на информация между министерствата на отбраната и на външните работи на трите страни, както и сътрудничество в кибер пространството.

 

Страните планират да развиват и сътрудничество в сферите на изкуствения интелект и квантовите технологии. Всички признаваме необходимостта за осигуряването на мир и стабилност в Индо-Тихоокеанския район в дългосрочен план, каза Байдън.

 

Морисън посочи, че подводниците ще бъдат строени в Аделаида в тясно сътрудничество със САЩ и Великобритания. Имаме намерение да строим тези подводници в Аделаида (Австралия) в сътрудничество с Великобритания и САЩ. Но нека да внеса яснота - Австралия не се стреми да получи ядрено оръжие или да се сдобие с ядрен потенциал. Ще продължим да изпълняваме ангажиментите си за неразпространение на ядрено оръжие, отбеляза Морисън.

 

Американският президент Джо Байдън поясни, че САЩ не планират разработването на ядрено оръжие в Австралия. Не планираме производство в Австралия на подводници с ядрено оръжие. Става въпрос за подводници с ядрени реактори, оборудвани с обикновени оръжия, каза Байдън.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени