Сътрудници от ФСБ, следили Навални, са заподозряни в ликвидацията на други трима политически активисти

Разследващи журналисти от сайта Bellingcat разкриха, че сътрудниците, следили Алексей Навални в деня, когато той беше отровен, през предишни години са засечени да пътуват до региони на Русия, където скоро след тяхното пристигане са открити мъртви трима политически активисти

Тримата политически активисти, за които има подозрение, че са ликвидирани от отровителите на Навални
Тримата политически активисти, за които има подозрение, че са ликвидирани от отровителите на Навални Източник: TheMoscowTimes

През декември м.г. Bellingcat назова  имената на сътрудниците на ФСБ, които със сигурност са били в Томск в деня, когато Навални беше отровен, след това са засечени в Омск, където самолетът, с който летеше Навални, прави извънредно кацане. 
Самият Навални след време позвъни на единия от тези сътрудници. По думите на самия Навални, става дума за Константин Кудрявцев, когото Навални е успял да заблуди, че е помощник на секретаря на Съвета за сигурност на Русия. Кудрявцев разказа впечатляваща история за това как е бил отровен Навални, защо е останал жив, достигайки до такива детайли като обработката на бельото на Навални, така че по него да не останат следи от отровни вещества. След като излезе това разследване Bellingcat обещаха, че ще продължат, за да изяснят къде още е пътувала групата сътрудници на ФСБ, следили Алексей Навални, и какво се е случвало в тези региони, където са били. Bellingcat публикуваха информация за десет от тези сътрудници с призив, който знае нещо за техните пътувания, да се свърже с журналистите от сайта. За няколко седмици в Bellingcat са получили над 500 съобщения и някои от тях специално посочват съвпадението между присъствието на членове на групата от ФСБ и необяснимата смърт на тези политически активисти.  

Тимур Курашев
Тимур Курашев Източник: VK

Един от примерите е в Налчик, където мистериозно умира Тимур Курашев. През 2012 г. той става член на партия "Яблоко", организира протестни митинги, в това число в Москва, изказва се против полицейския произвол. Нееднократно е задържан и заплашван с разправа. Независимо от заплахите, той активно се готви за парламентарните избори в Кабардино-Балкария на 14 септември 2014 г. На 31 юли с.г. обаче Куашев изчезва, след като излиза на театър. Видян е от свои приятели за последно на автобусна спирка, докато говори с непознати хора. На другия ден тялото му е намерено в гората, встрани от пътя, на половин час пътуване с автомобил от Налчик. Анализът на полетите на Константин Кудрявцев сочат, че той лети от Москва в Налчик и остава там до 30 юли. Но не си тръгва, а два пъти отлага заминаването си, а билетът, с който се връща в Москва сочи, че е отлетял няколко часа след като тялото на Куашев е открито в гората. В деня на смъртта на Тимур Куашев в Налчик е засечен и Игор Осипов, лекар по образование, също от хората, следили преди няколко месеца Навални. Там пристигат и още трима души от групата за мокри поръчки на ФСБ, вкл. друг д-р - Алексей Александров, човек, който доказано е бил в Томск, когато Навални е отровен.  Александров също неколкократно сменя датата за полет и подобно на своите колеги отлита няколко час, след като трупът на Тимур Куашев е открит. 

Руслан Магомедрагимов
Руслан Магомедрагимов

Друг активист, за когото има подозрения, че е ликвидиран от групата на ФСБ, е Руслан Магомедрагимов. Той е известен в Дагестан политически активист. Води настоятелна битка за правата на дагестанците, поддържа екологични инициативи, а освен това е член на движението "Садвал" (в превод "Единство"), една от целите на което е създаването на национална държава на лезгинците. На 24 март 2015 г. Магомедрагимов е открит мъртъв в гр. Каспийск. Тялото му е намерено на 400 метра от неговата кола, от която е откраднат видеорегистратора, а така също и два от неговите три телефона. Пристигналите на място следователи откриват пресен отпечатък от объвка, която не е на Мохамедрагимов. Следствието обаче, подобно на по-предния случай в Налчик обявява, че е починал от сърдечен пристъп. Погребан е набързо, но роднините му разказват, че при погребението на шията му са забелязали две малки следи от убождане, напомнящи дупчици от спринцовка. както и в случая с Тимур Куашев, в навечерието на смъртта на Руслан Магомедрагимов и в самия ден на смъртта му в близост до него са се намирали сътрудниците от групата на ФСБ, формално намиращи се на прикритие в Института по криминалистика към службата. Единият е Иван Осипов, който идва четири дни преди смъртта на Руслан Магомедрагимов и си тръгва два дни след нея. Същото прави и Константин Кудрявцев. 

Никита Исаев
Никита Исаев

Третата потенциална жертва на килърите от ФСБ е Никита Исаев, починал от отравяне във влака Тамбов-Москва на 16 ноември 2019 г. Исаев е бил знаков активист на движението "Нова Русия. Занимавал се е с антикорупционна дейност, разследвания относно потенциални престъпления на регионални политици. Умира уж от сърдечен пристъп, каквато е официалната версия, а кръвните проби, които са изпратени за анализ пристигат след като той вече е кремиран. Никой от приятелите му не вярва, че един 41-годишен и занимаващ се активно със спорт човек, може да умре от инфаркт. Интересно е, че анализът на пътуванията на Исаев съвпадат с пътувания та д-р Алексей Александров, от групата на ФСБ. Заедно с Александров са пътували още трима сътрудници на Федералната служба за сигурност на Русия. Оказва се, че тези хора са съпровождали и следили Исаев почти година преди да почине внезапно във влака. 

БиБиСи не разполага с независимо потвърждение на сведенията, публикувани от Bellingcat. Изпратени са въпроси до прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, както и във ФСБ, но до този момент отговор не е получен.

Източник: BBC News Русская служба

 

Още от "Светът"

Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени