Съюзниците не се разбраха за удари по руска територия

Няма консенсус за даване на далекобойни оръжия на Украйна, каза Джо Байдън на заминаване от Берлин

Съюзниците не се разбраха за удари по руска територия
Съюзниците не се разбраха за удари по руска територия Източник: Global Look Press

"Засега няма консенсус за долекобойни оръжия". Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън на отпътуване от Берлин, където бе на 12-часово посещение. Там той се срещна с канцлера на Германия Олаф Шолц, с президента на Франция Еманюел Макрон и с премиера на Великобритания Киър Стармър.

 

Разговорите с тримата най-големи съюзници на САЩ по отношение войната в Украйна обаче засега не дават положителен резултат на искането на украинския президент Володимир Зеленски Западът да предостави на ВСУ оръжия с далечен обсег за нанасяне на удари във вътрешността на Русия. "Тъй като Украйна е изправена пред тежка зима ние трябва, трябва да поддържаме нашата решителност - каза още Байдън. -  Зная, че цената е висока, но не се заблуждавайте, тя е доста малка в сравнение с цената на живота в свят, където преобладава агресията, където големите държави атакуват и тормозят по-малките, просто защото могат".

 

В резултат на срещата и четиримата съюзници потвърдиха решимост да подкрепят Украйна във войната, "за да постигне тя един справедлив и траен мир", както се казва в съвместното им изявление. Освен това лидерите на САЩ, Германия, Франция и Великобритания призоваха за край на войната в Ивицата Газа. В изявлението се споменава, че те са обсъдили в Берлин последствията от смъртта на лидера на "Хамас" Яхия Синуар и са изтъкнали незабавната необходимост да бъдат върнати израелските заложници при семействата им, да се прекрати войната в Газа и да се гарантира, че хуманитарната помощ достига до цивилните.

Още от "Светът"

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени