Сефте! Фалстарт беляза изстрелването на руска ракета поради технически проблем

Ракетата "Союз" носи сателити от 18 различни страни

Фалстарт беляза изстрелването на руска ракета
Фалстарт беляза изстрелването на руска ракета Източник: Astrobio

Технически проблеми принудиха руската космическа програма да отложи за утре изстрелването на ракета, която трябваше да изведе в орбита 38 сателита, предаде ДПА, като цитира изявление на "Роскосмос". Първоначално новата дата беше насрочена за днес, преди да бъде взето решение, че изстрелването ще се състои утре. Ракетата "Союз" носи сателити от 18 различни страни, включително Бразилия, Великобритания, Германия, Канада, Израел, Испания, Италия, Нидерландия, Саудитска Арабия, Словакия, Унгария, Южна Корея и Япония.

 

Японският сателит е устройство, което ще има за цел да събира космически отпадъци, за да разчисти някои от отломките, заплашващи да заемат някои от наличните орбити и да повредят сателити, които вече се използват. Ракетата трябваше да бъде изстреляна вчера сутрин от космодрума "Байконур" в Казахстан. Стартът беше отложен за понеделник заради проблеми с наземното оборудване. "Решихме да не рискуваме"“, заяви за РИА Новости генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин.

 

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени