Северна Македония дава танкове Т-72 на Украйна

Това са танкове, които РСМ получи от Москва

Танк Т-72
Танк Т-72 Източник: Zoom.ru

еверна Македония ще дари танковете си Т-72 на украинската армия, като същевременно планира да модернизира армията си по стандартите на НАТО. Това потвърдиха от Министерството на отбраната на Северна Македония за Vesti.mk.

 

От там допълват, че танковете ще бъдат доставени, след като бъдат модернизирани.

"Съгласно решенията, взети от правителството, Република Северна Македония на няколко пъти дари военно оборудване на Украйна, в съответствие с нейните искания и нужди и в координация със съюзниците от НАТО", посочиха от македонското министерство на отбраната.

 

Броят на танковете, които ще бъдат дарени, не е уточнен, но се подчертава, че те принадлежат към така нареченото "трето поколение" , произведени в СССР през 70-те и 80-те години на миналия век. В момента Северна Македония разполага с 31 танка Т-72 съветско производство. Те са получени като част от помощта, предоставена от Русия през 2000 г. по време на конфликта с албанските сепаратисти.

 

"Северна Македония в предстоящия период ще извърши трансформация, т.е. разформироване на танковия батальон и ще подходи към създаването на модерни способности и капацитет на армията", заявиха от македонското министерство на отбраната, добавяйки, че доставката на леки бронирани превозни средства е в ход, в съответствие със споразумението с правителството на САЩ.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени