Шефът на босненското разузнаване Мехмедагич - с фалшива диплома, но пере пари!

Скандалът избухва на фона на ожесточени политически борби за този пост

Осман Мехмедагич Осмица
Осман Мехмедагич Осмица Източник: Sarajevo Times

На разпит в министерството на вътрешните работи на кантон Сараево е директорът на разузнавателната служба (ОСА) на Босна и Херцеговина Осман Мехмедагич Осмица, съобщи сараевският портал Кликс, цитиран от БТА. Мехмедагич е задържан тази сутрин по искане на босненската прокуратура, която го разследва във връзка с фалшифициране на дипломата му.

 

Директорът на разузнаването на Босна и Херцеговина е обвинен и в пране на пари. Според сараевската полиция арестуването на Осман Мехмедагич е по искане на прокуратурата. Скандалът избухва на фона на ожесточени политически борби за този пост, коментира Франс прес. Близък до Бакир Изетбегович, председател на основната босненска мюсюлманска партия, Мехмедагич е бивш бодигард на баща му, Алия, назначен на поста още през 2015 г. за четиригодишен мандат. 

 

През октомври миналата година Мехмедагич и негови заподозрени съучастници бяха обвинени, че са използвали ресурсите на OSA за шпиониране на човек, подал оплакване срещу началника на разузнаването, че извършва престъпления. Съдът го оправда, но прокуратурата обжалва. През юни бе арестуван директорът на Американския университет в Сараево и Тузла с двама съучастници в предполагаемо незаконно издаване на диплома на Мехмедагич. "Ройтерс" припомня, че корупцията се шири масово в страната, включително в правораздаването, здравеопазването и образованието. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени