Шин Бет очаква вълна на насилие след ерата "Нетаняху" в Израел

Кандидат-премиерът Нафтали Бенет от ултранационалистическата партия "Ямина", който се очаква да замени действащия премиер Бенямин Нетаняху, е под охраната на Шин Бет

Нафтали Бенет
Нафтали Бенет Източник: Stmegi.com

Израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бет предупреди, че е идентифицирала засилваща се и сериозна радикализация в дебати, особено в социалните мрежи, което може да доведе до насилие, предадоха ДПА и Ройтерс. Това включва призиви за насилие, подчерта снощи директорът на Шин Бет Надав Аргаман.

 

Някои групи или индивиди може да сметнат това за оправдание за свързани с насилие нападения или дори за кръвопролития, добави той, като призова всички лидери да работят за намаляване на напрежението.

 

Кандидат-премиерът Нафтали Бенет от ултранационалистическата партия "Ямина", който се очаква да замени действащия премиер Бенямин Нетаняху, е под охраната на Шин Бет от четвъртък насам. Някои десни групи са гневни и в социалните медии има много постове с нападки срещу него.

 

Преди изборите Бенет беше обещал да не се коалира с центристките сили или да влиза в коалиция с арабска партия. Нетаняху го обвини, че с включването си в коалицията е извършил "предателството на века". Поддръжници на действащия премиер оказват сериозен натиск, за да попречат на встъпването в длъжност на правителството на новата коалиция от осем партии от всички политически лагери.

 

Синът на Бенямин Нетаняху Яир определи предупреждението на Шин Бет като "позорно". Той обвини израелската левица, че извършва подбудителство срещу баща му и семейството му от две години.

"Сега те се опитват да запушат устата на десницата и да очернят всяка политическа критика, наричайки я подбудителство", заяви той в Туитър след предупреждението на Аргаман.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени