Шолц приветства направената от Германия "важна стъпка" по повод разполагането на нова система за ПВО

Новата оръжейна система ще стане и основен компонент от Европейската инициатива "Небесен щит" – съвместна система за противовъздушна отбрана, инициирана от Берлин

Германската ПВО и ПРО система IRIS-T
Германската ПВО и ПРО система IRIS-T Източник: Telegram

Германските военни въведоха днес на въоръжение първата си система за противовъздушна отбрана ИРИС-Т (IRIS-T SLM) в присъствието на канцлера Олаф Шолц, предаде ДПА. В речта си в Тодендорф в северната провинция Шлезвиг-Холщайн Шолц заяви, че новата система има за цел да "поддържа сигурността и мира в Европа". 

 

Германският канцлер подчерта, че Русия под ръководството на президента Владимир Путин от години се превъоръжава, включително в Калининград – руски ексклав на брега на Балтийско море. "Той е преместил ракети в Калининград – на 530 км по права линия от Берлин. Би било нехайно да не реагираме по подходящ начин", заяви Шолц.

 

Новата система ИРИС-Т е разработена от германския производител Diehl Defence. Германското правителство вече е доставило четири от новите системи, както и три свързани с тях зенитно-ракетни комплекса IRIS-T SLS на Украйна, където те са били използвани поне 250 пъти за отблъскване на руски крилати ракети и безпилотни летателни апарати, заяви канцлерът.

 

Новата оръжейна система ще стане и основен компонент от Европейската инициатива "Небесен щит" – съвместна система за противовъздушна отбрана, инициирана от Берлин. В момента в Тодендорф се изгражда и тренировъчен център, в който се обучават украински войници.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени