Скоро Великобритания ще даде на Украйна 30 самоходни гаубици AS-90

С тях ще пристигне и партида от 14 танка Challenger 2

САУ AS-90
САУ AS-90 Източник: Pinterest

Скоро Великобритания ще предаде на Украйна три дузини самоходни гаубици АС-90. Това съобщи британското правителство в нарочно съобщение, публикувано на сайта му.

 

Отбелязва се, че прехвърлянето на танкове в Украйна е "началото на прехода на британската подкрепа на ново ниво". "Ескадрон от 14 танка Challenger 2 ще пристигне в страната през следващите седмици... Очаква се тя да бъде последвана от около 30 мощни самоходни гаубици AS-90", се казва в публикацията.

 

Още в понеделник британският министър на отбраната трябва да представи в парламента на страната подробностите за нов пакет военна помощ за Украйна. "Обединеното кралство ще започне да обучава членове на украинските въоръжени сили да използват танкове и гаубици през следващите дни", добавят от "Даунинг стрийт" 10.

 

Освен това Великобритания възнамерява да проведе поредица от събития с цел "активиране на международни действия". Служители по сигурността и отбраната на Обединеното кралство са убедени, че се отваря прозорец с възможности, тъй като Русия е в слаба позиция поради проблеми с доставките и морален упадък.

 

Ето защо "министър-председателят (на Великобритания, бел. ред.) насърчава съюзниците да предоставят помощта, планирана за тази година, възможно най-скоро, така че тя да има максимално въздействие ", се казва в изявление на британското правителство.

 

Както вече съобщихме, британският премиер Риши Сунак по време на телефонен разговор с президента Володимир Зеленски потвърди решението на неговото правителство да предостави на Украйна танкове "Challenger 2".

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени