Талибаните завладяха местност недалеч от Кабул

Талибанските бойци обкръжават все по-уверено големите градски центрове в Афганистан, докато изчакват изтеглянето на американските сили

Талибани
Талибани Източник: EPA

Талибаните превзеха район в периферията на Кабул, контролиран от афганистанското правителство. Това стана три дни, преди да влезе в сила тридневно примирие по случай мюсюлманския празник Айд ал Фитр, бележещ края на рамазана, съобщи днес правителствен говорител, цитиран от Франс прес.

 

Районът Нерх на четирийсетина километра югоизточно от столицата - в провинция Вардак, дълго време бе използван от Кабул като плацдарм за атаки. "Силите за сигурност и отбрана предприеха тактическо изтегляне от централата на местната полиция в района Нерх", заяви за АФП говорителят на вътрешното министерство Тарек Ариан.

 

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид уточни, че бунтовниците са поели контрол над местността във вторник.

Министерството на отбраната заяви днес, че смята да организира офанзива, за да отвоюва района. Обширни територии от провинция Вардак и от съседната Логар със стратегическо значение при евентуален поход срещу Кабул вече от години са под контрола на талибаните или обект на техни претенции.

 

Талибанските бойци обкръжават все по-уверено големите градски центрове в Афганистан, пораждайки предположения, че изчакват изтеглянето на американците, преди да започнат мащабни нападения срещу градовете, отбелязва БТА.
 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени