Украинска засада изгори в "море от огън" руска бронирана колона край Купянск

Разгромът на вражеския конвой е част от ежедневната работа на 2-ри батальон от 30-а механизирана бригада от въоръжените сили на Украйна

ВСУ изгориха в море от огън руска бронирана колона край Купянск
ВСУ изгориха в море от огън руска бронирана колона край Купянск Източник: Колаж/Главред

По време на една от битките в района на Синковка по Купянското направление на Харковска област украинските защитници унищожиха в "море от огън" бронирана колона на руските окупатори, които щурмуваха позициите на въоръжените сили на Украйна.

 

Вражеските сили са разгромени от 30-та отделна механизирана бригада на името на "Княз Константин Острогски" в сътрудничество с военните от 14-та отделна механизирана бригада "Роман Велики", се казва в материал на Wall Street Journal, цитиран от Главред.

 

"Тази засада демонстрира как Украйна държи линията (на фронта, бел.ред.)", пишат американските журналисти. Отбелязва се, че четири руски танка и бойни машини на пехотата са се движели по тесен път през минно поле и са били нападнати от засада от украински защитници.

 

"И тогава украинците атакуват. Противотанкова ракета е ударила първото превозно средство. Въпреки това остатъците от колоната продължават да напредват. А когато решиха да се върнат, вече беше късно", пишат журналистите.

 

Уточнява се, че украински дрон е хвърлил противотанкови боеприпаси върху последното превозно средство, блокирайки възможността на две оцелели вражески бронирани машини да се изтеглят.

 

"(Руската) пехота изскочи от (повредената) техника, опитвайки се да достигне купчина голи дървета – оскъдно убежище от експлозивите, пуснати от украинските дронове. Отчаяно маневрирайки, за да избягат, двете оцелели превозни средства са взривени от мини. Около тях валяха касетъчни боеприпаси", описват хода на битката авторите на статията.

 

Уточнява се, че битката се е състояла в последните дни на декември 2023 г., но подобни епизоди по това направление се случват през цялото време.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени