Украинският парламент прие на първо четене законопроекта за мобилизацията

Новата версия на законопроекта, който беше гласуван днес беше внесена в украинския парламент в края на януари

Украинската Върховна Рада
Украинската Върховна Рада Източник: Depositphotos

Върховната Рада на Украйна гласува на първо четене правителствения законопроект за мобилизация. Проектозаконът "За изменение на някои законодателни актове на Украйна по отношение на някои въпроси на военната служба, мобилизацията и военната регистрация" (регистрационен номер 10449) беше подкрепен от 243 народни депутати (с необходимия минимум от 226). Народните депутати на Украйна ще внесат поправки на второ четене.

 

Гласуваният законопроект предвижда затягане на правилата за военна мобилизация. Целта на законопроекта е да даде възможност на Киев да привлече повече хора за военните действия срещу Русия, докато войната скоро ще навлезе в третата си година=    

 

"Това не е окончателното решение. Ще има второ четене и ще бъдат направени промени преди него", написа в Telegram депутатът Олексий Гончаренко. На първо четене "За" гласуваха 243 депутати, повечето от които от партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа". В гласуването не участваха всички представители на партиите "Европейска солидарност" и "Баткивщина" ("Отечество").

 

Депутатът Ярослав Железняк отбеляза, че законопроектът е приет без предложения от Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване. "Освен това ще се правят промени още 14 дни до 21 февруари и след това предстои второ четене. Тоест законът най-вероятно ще бъде приет окончателно през последната седмица на февруари, ще бъде подписан в началото на март и ще влезе в сила месец по-късно, тоест през април", уточни той.

 

Какво предвижда законът за мобилизацията?

Новата версия на законопроекта, който беше гласуван днес беше внесена в украинския парламент в края на януари, предаде УНИАН. Предишният вариант, който беше предложен за гласуване в края на декември 2023 г. беше оттеглен от правителството заради критики от депутатите и обществото.

 

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

В обновения законопроект се предвижда освобождаване от военна служба за хора с инвалидност от всяка група. Освен това се предлага наборната възраст да бъде намалена до 25 г. (сега е 27 г.), да се отмени срочната военна повинност и да сe въведе електронна служба за призоваване на наборниците.

 

Първият заместник-председател на парламента Олександър Корниенко каза, че законопроектът е променен от първоначалната си версия, но в него остават няколко въпроси, които предизвикват дискусия. Става въпрос за проблеми с така наречените електронни призовки по отношение на лица, които се грижат за хора с увреждания. Има дискусии и за военната служба на аспирантите, които учат на държавна или недържавна поръчка. Текстът предвижда те да подлежат на военна служба по време на мобилизация, отбелязва УНИАН.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени