Украинският външен министър намекна, че преговорите за доставката на F-16 вече се водят

Дмитрий Кулеба разказа, за разговора си с европейски колега

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: Profi Media

Министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба намекна, че с европейските партньори са започнали работа по доставката на изтребители F-16 за Украйна. По-специално, Кулеба публикува във Facebook диалога си с европейски колега: "А сега F-16? - Да. - Залавям се за работа, приятел".

 

Според ръководителя на украинското външно министерство той е получил такъв въпрос от "европейски колега" и му е дал горния отговор. "Той знае какво да прави. И трябва да знаете, че колкото и да е трудно, никога не трябва да се отказвате. Колкото и да е тъжно, не бива да изпадате в отчаяние. Колкото и да се опитва врагът, той ще се изпари като роса на слънце. Винаги трябва да вярвате и да работите усилено. И всичко ще бъде наред. Защото Украйна може всичко", подчертава Кулеба.

 

Какво трябва да знаете F-16?
Това е лек изтребител, който може да развива скорост до 2410 km/ч, въоръжен е с шестцевно самолетно оръдие, носи до шест управляеми ракети с малък обсег и има радиус на действие 550 км. Получаването на тези самолети ще помогне да се затвори част от украинското небе за руски ракетни атаки. Малко вероятно е F-16 да могат да свалят балистични ракети, но крилатите ракети "биха били добри цели", заявяват от украинските ВВС, цитирани от УНИАН.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени