Украинците изгониха руските окупатори от 918 селища на страната (ВИДЕО)

Там, където няма окупатори и бойни действия, възстановяваме икономиката на максимум, заяви Зеленски

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Facebook

В онези области и райони на Украйна, от които са изгонени руските окупатори, вече тече възстановяване на нормалния живот, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщение към нацията.

 

 "Обемът работа, която трябва да се свърши е колосален. Деокупирани са 918 селища с различна големина, които са важни за нас. Размиринат се. Възстановяваме доставката на електричество, вода и газ. възобновяваме работата на полицията, пощата, структурите на държавната и местна власт", каза президентът на Украйна. 

 

По думите му, на територията на 338 селища са започнали работа хуманитарни щабове. Възобновява се осигуряването на редовна и спешна медицинска помощ, започват да работят образователните структури. Възстановяват се пътищата и жп линиите. От днес ще бъде възобновена жп връзката между Чернигов и Нежин. Между градовете на Сумска област вече се движат влакове. 

 

Володимир Зеленски съобщи, че 4/5 от всички украински предприятия са възобновили работата си, вкл. предприятията от тежката промишленост. Започнала е сеитбата във всички области на Украйна, вкл. в Луганска и Донецка области. 

 

"Благодарен съм на всеки, който съхранява работни места, който намира работа на нашите граждани, който помага на бизнеса да се адаптира в тези сложни условия и дава на Украйна необходимата икономическа сила, за да живее. Каквото и да ни струва трябва във всички градове и общини, където няма присъствие на окупатори и бойни действия, да се възстанови на максимум икономиката", подчерта Зеленски. 

 

Той заяви също така, че отоплителния сезон е завършил успешно, цената на ел. и топлоенергията не е увеличена, не е имало сривове в осигуряването им. Цената на еленергията ще се запази на ниво 1,44 грн за киловат за онези граждани, който потребяват месечно до 250 киловата - а това са 80 % от украинците. 

 

"Говорихме днес и с чиновниците от ЕС относно попълването на въпросника, който Украйна получи от президента на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това е необходим етап от подготовката на нашата държава за придобиването на статут на кандидат-член на ЕС. Работата е практически завършена и скоро ще върнет отговорите на представителите на Европейския съюз", добави Зеленски. 

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени