Унгария: Подкрепяме пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген

Това заяви държавният секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси

Шенген
Шенген Източник: Shutterstock

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове. Това заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси, цитиран от унгарския вестник "Модяр Хирлап".

 

По време на кръгла маса, организирана вчера в румънския град Търгу Муреш под надслов "Открити граници или не?" съвместно с румънския евродепутат от Демократичния съюз на унгарците в Румъния Лорант Винче, Пал Жигмонд Барна анализира шансовете за пълно присъединяване на Румъния и България към Шенген.

 

Унгария
Унгария Източник: Zonanews

Той заяви, че Унгария подкрепя пълното присъединяване на двете държави към Шенген и че "ще направи всичко възможно това да се случи" по време на нейното ротационно председателство на ЕС.

 

"Все повече и повече държави-членки осъзнават, че е в европейски интерес двете страни да се присъединят напълно към Шенген възможно най-скоро", допълни той.

 

Лорант Винче подчерта, че липсата на пълноправно членство в Шенгенското пространство вреди икономически на Румъния, на нейните граждани и на бизнеса ѝ.

 
"Присъединяването към Шенген ще даде важна динамика на икономическите отношения между двете страни, обемът им ще се увеличи", каза той, визирайки Унгария. 

 

Допълнително Винче заяви, че България е "слабото звено" по въпроса, а Румъния трябва "да увеличи дипломатическите си усилия", предаде БТА.

 

Допълнително, според държавния секретар на унгарското Министерство на въпросите, свързани с Европейския съюз, решенията на ЕС са свързани с консенсус и трябва да се преговаря, докато се постигне съвместно решение.

 

Според него е негативно, че източноевропейците винаги са губещи в тази област и в това отношение е необходим напредък.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени